Emberemlékezet óta ez a legsúlyosabb aszály az egyik kedvenc úti célunkon

Barcelona a magyarok körében is az egyik legkedveltebb úti cél, de egyáltalán nem biztos, hogy továbbra is megfelelő lesz az éghajlata a nyaraláshoz. 

A várostól száz kilométerre fekvő Sau víztározó fél évszázada látja el vízzel a várost és a környező településeket Katalónia északkeleti régiójában, az elmúlt hónapokban azonban a példátlan aszály leglátványosabb szimbóluma lett. Ebben közrejátszott, hogy a vízszint csökkenése miatt kibukkant belőle a 11. századi Sant Romà de Sau templom, amely 1962-ben került víz alá, amikor a víztározót létrehozták.

Katalóniának ezen a részén két és fél éve nem esett tartósan eső, és március elején a tározó vízszintje már csak nyolc százalékon állt, míg tavaly ilyenkor még 55 százalékos volt.

Bár Katalónia helyzete különösen aggasztó, az ország nagy része hasonló kihívásokkal néz szembe, különösen a déli és keleti területeken. Március közepén az andalúziai Guadalquivir-medence tározóinak kapacitása mindössze 26 százalékon állt, a délkeleti Segura-medencében pedig 36 százalékon. Az északnyugati részeken viszont a 83 százalékot is eléri.

Márciusban a spanyol meteorológiai ügynökség megerősítette, hogy az ország egészén továbbra is aszály van, már több mint egy éve.

Bár nem minden szárazság köthető az éghajlatváltozáshoz, a légkör felmelegedése súlyosbítja a helyzetet, mert a hő több nedvességet von el a földből. A Föld az ipari korszak kezdete óta mintegy 1,1 fokot melegedett, és a hőmérséklet várhatóan tovább emelkedik.

Ebből a szempontból az egész mediterráneumot, Spanyolország mellett Franciaországot, Olaszországot, Görögországot és a Balkán országait is veszély fenyegeti.

Charente-Maritime megye, Franciaország

Vannak azonban más tényezők is, amelyek súlyosbíthatják az aszályokat. Katalónia esetében ezek közé tartozik, hogy Barcelona és a környező városok lakossága több mint 5,5 millióra nőtt. A vízhasználatot szigorúan korlátozták itt elsősorban az autómosásra és az öntözésére vonatkozóan, az ipari vízfelhasználás határértékeit pedig 15 százalékkal csökkentették.

A spanyol mezőgazdaság vízigénye az összes vízfelhasználás nyolcvan százalékát teszi ki, most azonban a régióban negyven százalékkal kevesebb vízzel lehet locsolni a terményeket. Nyárra további korlátozásokat vezethetnek be.

Úgy néz ki, hogy a szélsőséges időjárás nagyon megváltoztatja Európa legnépszerűbb nyaralóhelyeinek arculatát.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

vízhiány | aszály | barcelona | spanyolország | katalónia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom