Hatalmas kén-dioxid-felhő érte el a kontinenst a Kopernikusz-szolgálat szerint

Az izlandi Reykjanes-félszigeten március 17-én bekövetkezett vulkánkitörés volt az elmúlt négy hónapban a térségben regisztrált négy kitörés közül a legnagyobb, amely a láva mellett nagy mennyiségű kén-dioxidot is kibocsátott.

A környéken szükségállapotot hirdettek, a Kék lagúnát és Svarstengi területét is kiürítették. A kitörést ezúttal nem előzték meg figyelmeztető jelek, például földrengések, a hatóságok becslései szerint a láva 5,85 négyzetkilométeres területet borított el.

A kitörés által kibocsátott kén-dioxidot pedig néhány napja detektálták a Kopernikusz légkörfigyelő szolgálat (CAMS) műholdas eszközei is. Mint Mark Parrington, a CAMS vezető kutatója elmondta,

a korábbi kitörések nem produkáltak olyan sok kén-dioxidot, hogy az feltűnt volna a rendszerben, most azonban nagyon egyértelmű volt a megfigyelésekben.

A vulkánkitörések és a nagy mennyiségű kénvegyületek hatással vannak a levegőminőségre, és az ózonkoncentrációra is. Az izlandi vulkánkitörések légköri hatásai eddig nem voltak nagyok, de a szakemberek fontosnak tartják, hogy továbbra is figyelemmel kísérjék a helyzet alakulását.

A füstfelhő az Egyesült Királyságot elhagyva szerdán elérte Skandináviát, majd átvonulva a Balti-tengeren pénteken eléri a balti államokat, Lengyelországot és Oroszország északnyugati részét. A felhő útja ezen az interaktív térképen is követhető.

(Forrás: Copernicus.eu, képek: Getty Images)

Európa | Koopernikusz légkörfigyelő szolgálat | izland | vulkánkitörés | kén-dioxid

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram