Ez a hobbi biztosan segíthet túlélni a koronavírus okozta elszigetelődést

A kertészkedés csökkenti a szorongást, elősegíti a mentális egészséget, kikapcsolja az agyat és kizökkent a hétköznapok kínzó monotonitásából.

Pszichológusok szerint a kertészkedés az egyik legjobb hangulatjavító tevékenység, amely amellett, hogy kitisztítja az agyunkat, még kézzelfogható eredménnyel is jár. Ez pedig fokozza az elégedettségünket, és újabb löketet ad a kerti munkák folytatásához.

Nemzetközi kutatások azonban azt is igazolták, hogy konkrét egészségjavító hatása is van.

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a kertészkedés hozzájárult a depresszió és a szorongásos tünetek, a stressz, a hangulati zavarok és a testtömeg-index (BMI) csökkenéséhez. Bizonyítottan javítja az életminőséget, a fizikai aktivitás szintjét és a kognitív funkciót is. Mindemellett az emésztésre is pozitív hatással van, hiszen a kertészkedés során megtermelhető a friss, egészséges bioélelmiszerek egy része is, amelyet aztán nyersen vagy megfőzve elfogyaszthatunk.

Odakint egy rövid időre megfeledkezhetünk a járványról, újra kapcsolatba tudunk lépni a természettel, ha pedig erre nincs lehetőségünk, megalkothatjuk a saját kertünket az erkélyen vagy a nappalinkban is. Nem számít, ha hatalmas területen gazdálkodunk, vagy csak néhány cserepes virágról gondoskodunk, mindkét esetben kizárjuk a külvilágot és kizárólag arra összpontosítunk, amit éppen csinálunk. Ha figyelmünket a növények felé fordítjuk, elszakadhatunk a negatív érzelmeinktől, érezhetően csökkenni fog a ránk nehezedő nyomás, és a magányosságérzet is enyhülhet.

Hogyan érdemes abszolút kezdőként belevágni a kertészkedésbe?

Érdemes elsőként a fűszernövényekkel kezdeni, amelyek rendkívül ellenállóak, ezért sikerélményeket biztosíthat számunkra a nevelgetésünk. Ráadásul a buja ágakat folyamatosan felhasználhatjuk a  főzés során, így mindig friss, ízletes fűszernövények kerülhetnek kedvenc fogásainkba. A következő lépésként ültessünk nagyobb cserepekbe néhány folyton termő csüngő epret vagy paradicsompalántát! Ezek nem foglalnak hatalmas helyet, egy cseppnyi erkélyen is belevághatunk a háztáji gazdálkodás minimalista változatába.

Ha van egy kis kertünk, ahol kedvünk szerint termelhetünk zöldségeket, vessünk el cukkini- és padlizsánmagokat! Ezek annyira igénytelenek, hogy gyakorlatilag maguktól megnőnek, virágba borulnak és termést hoznak. Ennél egy fokkal nagyobb odafigyelést igényelnek a gyökérzöldségek, amelyeket szintén magról elvethetünk, ahogy azonban növekednek, ritkításuk válhat szükségessé.

Ha virágba szeretnénk borítani a teraszunkat és a kertünket, válasszunk egynyári növényeket, amelyek csodálatosan bebokrosodhatnak a tavasz és a nyár folyamán.

Ráadásul segítségükkel azonnal megváltoztathatjuk kertünk, illetve erkélyünk összképét, a kerti munka néhány óra alatt elképesztően látványos eredményekkel járhat.

Mindeközben persze próbáljuk kialakítani azt a kis oázist is a kertünkben vagy az erkélyünkön, ahová visszavonulhatunk akkor, amikor összecsapnak a fejünk fölött a hullámok! A növények gyűrűjében pedig ekkor ismét elengedhetjük a bennünk rejlő feszültséget.

Tízből kilenc ember legalább egy új szobanövényt szerzett be a koronavírus megjelenése óta, derül ki a Plante. felméréséből. A karanténos időszakban több időt töltünk otthon, mint előtte bármikor: mozi, koncert és éttermi vacsora helyett egyre többen fedeznek fel új hobbikat, ilyen új kedvenc lett a növények gondozása is.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

kertészkedés | életmód | erkély | koronavírus | kert

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram