Készülj, februárban a finnek a nappalidba költöznek!

Méltó ünnepléssel érkezik a 10. Finn Filmnapok. Alig várjuk!

2021. február 3-a és 10-e között tizedik alkalommal érkezik Magyarországra a finn filmgyártás legszínesebb alkotásait bemutató Finn Filmnapok a FinnAgora szervezésében. Az eddigi rendezvényekkel ellentétben, most az ország teljes területén elérhetőek lesznek a filmek, hiszen a hétnapos fesztivál ezúttal online formában kínálja programját a Távmozi.hu-nak köszönhetően.

Az egy hét alatt különböző történetek elevenednek meg dokumentumfilmek, nagyjátékfilmek, valamint rövidfilmek formájában, ráadásul két alkalommal streamelt alkotói beszélgetéseket is követhetnek majd az érdeklődők.

A Finn Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, amelyek idején bepillantást nyerhetnek a jegyvásárlók a finn kultúra és élet igazán érdekes világába a filmnézés élményén keresztül. Az időszak alatt közelebb kerülhetnek a finn emberek mindennapjaihoz, megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetnek bele, amely erős gondolkodásra késztetheti a nézőt. 2021-ben nem a Toldi mozi ad otthon az eseménynek, hanem a Távmozi.hu szolgáltatás segítségével juthat el a finn kultúra az ország terültén bárhová.

Újdonságok nosztalgiája

A fesztivál február 3-án indul a kritikusok által méltán elismert Games People Play című vígjátékkal. Az alkotás az örök fiatalság tragédiájáról szól. Idilli tengerparti villában régi baráti társaság készül Mitzi születésnapi meglepetéspartijára egy nosztalgikus hétvége keretein belül – ahogy kamaszkorukban is tették.

A jól ismert környezet és a régi rituálék visszaköszönése annyira megérintik őket, hogy teljesen megfeledkeznek felnőtt énjükről.

A további napok online vetítései közül kiemelkedik a február 5-i rövidfilmes szekció, amelyet végignézve közelebbről is megismerhető a finn kultúrkör és a benne élő emberek gondolkodása, a finnek mindennapjai. Moziban régen látott és szakmai díjakkal elhalmozott klasszikussal zárul az esemény február 10-én, hiszen Aki Kaurismaki rendezését, A múlt nélküli embert láthatják a kíváncsi nézők.

A finnek a kanapénkon beszélgetnek

A fesztivál ideje alatt két online beszélgetést tartanak a szervezők. Február 5-én 14 órakor Jenni Toivoniemi rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek, aki a fesztivál nyitófilmjét és a Force of Habit című darab hat epizódjának egyikét is rendezte. Február 6-án 14 órakor Ulla Heikkilä rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek a február 7-én látható Eden című film készítéséről, és annak kreatív folyamatairól. A beszélgetéseken való részvétel részleteit a finnagora.hu weboldalon és a Filmnapok Facebook-oldalán teszik közzé.

A Filmnapok jubileumi éve nem zárul le a fesztivállal, az érdeklődők egész évben láthatnak finn filmeket. Elsőként egy dokumentumfilmet mutatnak be márciusban Alvar és Aino Aalto-ról a Budapesti Építészeti Filmnapok fesztivál együttműködésével. Ezenkívül tavasszal és ősszel is folytatják a finn klasszikusok bemutatását a távmoziban angol felirattal.

Finnekre várva

Amíg a filmnapokra várunk, addig sem kell művészi alkotások nélkül tengetnünk a napjainkat: ha még nem láttuk, pótoljuk be a Szimbiózis című, 2021-es Oscar-longlistes magyar animációs rövidfilmet, ha nagyon ledobna az életkedvről a karantén, akkor pedig ezekkel a tényleg jó vígjátékokkal garantált a csí visszaállítása – és az utazáshiányra is van pár, kipróbáltan jó filmes ajánlatunk.

A teljes programot pedig itt találod!

(Forrás: KortársPr)

skandináv | games people play | force of habit | filmek | filmfesztivál

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom