Két ikonikus amerikai cég is bezárja oroszországi egységeit

A McDonald’s és a Starbucks is engedett a nyomásnak.

A McDonald’s 1990 óta van jelen Oroszországban, és ahogy Magyarországon is, kezdetben a nyugat egyértelmű szimbólumának számította az egykor szocialista országban. Az elmúlt napokban egyre nőtt a nyomás a gyorsétteremláncon, így a mai napon bejelentették, hogy ideiglenesen mind a 850 oroszországi egységüket bezárják.

Az ukrajnai háború óta a cég részvényei hét százalékot estek, de a bezárás híre óta két százalékot emelkedtek.

Az elmúlt napokban egyre több sajtótermék és Twitter-felhasználó listázta, melyek azok a nagy cégek, amelyek még mindig működtetik oroszországi üzleti érdekeltségeiket. Csak néhány példa a legnagyobbak közül: McDonald’s, Burger King, Coke, Pepsi, Papa John’s, Pizza Hut, KFC, Deloitte, KPMG, PwC, Nestle és Starbucks.

Egy angol parlamenti képviselő, Lord John Mann úgy vélte, ha nem zárják be az üzleteiket, jogos lenne a termékeik bojkottja.

A Starbucks elnöke, Kevin Johnson tegnap még azt nyilatkozta, hogy a seattle-i lánc mind a 130 üzlete nyitva marad, a bevételből pedig a háború ukrán áldozatait fogják támogatni, de a mai napon már meghátráltak, és bejelentették, hogy minden egyégüket bezárják.

Becslések szerint az oroszországi érdekeltségek mindössze 1 százalékát teszik ki a Starbucks teljes bevételének.

Kérdés, hogy mit lép a Coca-Cola és a többi óriáscég, de cseppet sem lennénk meglepődve, ha követnék a McDonald’s és más cégek példáját.

Mai hír, hogy itthon pedig aggódnak az orosz turisták elmaradása miatt.

Frissítés: a cikk befejezése óta már a Coca-Cola is felfüggesztette oroszországi tevékenységét.

 

 

starbucks | blokád | ukrajna | oroszország | coca cola

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom