London városa már nyolcszáz éve bérel két rejtélyes földdarabot a koronától

London városa minden évben kifizeti a brit koronának a bérleti díjat két telekingatlan után. Azt azonban jó ideje senki sem tudja, hogy ez a két terület pontosan hol található.

A bérleti díj kifizetése Anglia legrégebbi nyilvántartott hivatalos ceremóniáján, az évente megrendezett Ceremony of Quit Rents keretében zajlik a londoni legfelsőbb királyi bíróság, a Royal Courts of Justice épületében. A ceremónia során a város képviselője átad a királynő remembrance tisztségű segítőjének

egy sarlóra hasonlító, hajlított pengéjű kést, egy fejszét, hat óriáspatkót, valamint hatvanegy szöget.

A Royal Courts of Justice

A remembrance  egy olyan közjogi jellegű, pénzügyekre szakosodott tisztség  a ködös Albionban, amit már a 12. század óta betöltenek. A megbízottnak kell számon tartania azt, hogy kinek van bérletfizetési kötelezettsége a korona felé, továbbá emlékeztette a bérlőket is efeljegyzések formájában a tartozásokra, illetve a kifizetések időszakos letudására.

A Ceremony of Quit Rents 1958 októberében

Az illeték megfizetésével azonban a földet birtokló polgár is jól járt, ugyanis mentesülhetett bizonyos kötelezettségek teljesítése alól. Például hiába is bírt valaki vadászati joggal az általa bérbe vett területen, azzal, hogy a magasabb rendű földhatóságnak, azaz a koronának bérleti díjat fizetett, mentesült a külső joggyakorlás alól.

A középkori alapítású Castle Combe, amelynek a történelmi központjában 1600 óta nem épült új ház

Miután a remembrance átveszi London városának képviselőjétől a különleges illetékcsomagot, megvizsgálja azok minőségét. A hagyomány szerint

a baltának élesnek kell lennie, a késnek pedig tompának. Mindkettőt egy mogyoróvessző átvágásával teszik próbára.

Ha a balta elszabja az ágat, a kés viszont nem, akkor a királynő képviselője az évszázados hagyomány szerint azt mondja, hogy good service, vagyis jó szolgálat volt. Majd ezek után megszámolja a szögeket, és ha mind a hatvanegy megvan, akkor egy good number  (jó számok) keretében fejezi ki azt, hogy letudták erre az évre az ingatlan bérlését.

A szokatlan bérleti díj

A két birtok holléte a homályba veszett

Középkori feljegyzések szerint a mooors, azaz a mocsárvidék néven szereplő egyik birtokot 1211 óta bérli London városa, a terület pontos helye viszont idővel a homályba veszett. Ennek egyik oka az, hogy a környező lápokat már rég lecsapolták, majd beépítették, így ez a elnevezés nem nyújt sok segítséget a terület beazonosításából.

Egyes feljegyzések szerint a birtok Shropshire ceremoniális megyében található.

Ezt azonban hivatalosan sosem támasztották alá. Az 1980-as években az egyik volt londoni polgármester le akarta végre-valahára tudni az ügyet, így megjelölte a híres mocsárvidéket a térképen – azonban a sejtése nem nyert bizonyítást, és a brit köztudatban sem terjedt el.

Shropshire vidéke

A másik ingatlan a Temzéhez közel, a Covent Garden, a St. Paul-székesegyház és a Waterloo Bridge által körülölelt területen lehetett

a korabeli leírások alapján. A második birtok külön eredettörténettel is bír. A brit történelmi emlékezet szerint a Royal Courts of Justice épülete közelében rendeztek egy középkori lovagi tornát. A lovagok segítséget kértek a páncéljuk megjavításához, így felajánlották a munka elvállalójának azt, hogy kibérelheti az akkor még kietlen területet, hogy egy kovácsműhelyt hozhasson létre.

A Covent Garden

Egy másik elképzelés szerint egy patkolókovács kapta meg a jogot, hogy műhelyt alapítson a területen, miután megpatkolta a templomosok harci méneit. Ezt a történetszálat támasztaná alá az, hogy a megnevezett terület közelében található a Temple Church, és így a bérleti díj egyik része is magától értetődő lenne – a hatvanegy szög és a hat óriáspatkó ugyanis kézenfekvő fizettség volt egy patkolókovácsnak.

És ha már Anglia:

Parányi sziget keres egy olyan kocsmárost, akit királlyá is koronázhat

A kocsmárosnak az egész szigetet felügyelnie kell, még a holtszezonban is.

(Forrás: Atlasobscura)

korona | nagy sztori | brit korona | london | ceremónia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom