Kiállítás nélkül is lehet múzeumot csinálni!

A magyarországi múzeumok többsége gyorsan reagált a koronavírus-járvány miatt drasztikusan megváltozott működési lehetőségekre, a kényszerű bezárásokra, és az eltelt egy hétben jó néhány gyűjteményt és adatbázist hamar elérhetővé tettek online felületeiken. Bár a múzeumba járás élményét nehéz bármivel is pótolni, a korszerű technológiának köszönhetően bebarangolhatjuk a múzeumok termeit, virtuális tárlatait, és böngészhetünk az online gyűjteményekben.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban különösen nagy kihívás vár a múzeumok munkatársaira, hogy új utakat találjanak közönségükhöz. Az online elérhető digitális tartalmak felértékelődnek.

A kulturális intézmények ezért a kényszerű bezárás ellenére folytatják a munkát, és igyekeznek minél többet megmutatni gyűjteményeikből idehaza és külföldön is.

A múzeumi szervezetek, szakmai munkacsoportok, kulturális médiumok a közgyűjtemények összefogására hívják fel a figyelmet, rendszeresen jelentkeznek friss összesítésekkel, ajánlókkal, támogatva ezzel a rendhagyó körülmények között zajló iskolai oktatást is.

Online múzeumpedagógia a PIM-től

A Petőfi Irodalmi Múzeum az elsők között hirdette meg az online múzeumpedagógiát karantén idején is, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az online tananyagok összeállításában. „Mit ajánlunk? A PIM gyűjteményeinek digitalizált anyagait (kéziratok, festmények, fotók, hanganyagok, videók, tárgyak) információkkal kiegészítve. Online bejárhatóvá tesszük a Petőfi-, illetve a Csáth-kiállításaink termeit” – adnak ízelítőt elektronikus kínálatukból az intézmény munkatársai, akik bejárhatóvá tették az Önarckép álarcokban című 2017-es Arany János-kiállítás tereit is. Szintén a PIM jóvoltából az Annyi titkom maradt... című Szabó Magda-kiállítás is megtekinthető, amit ugyancsak 2017-ben, az írónő születésének századik évfordulója alkalmából állítottak össze.

Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig – online is

Március 17-étől a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum is zárva tart. Az intézmények által kiadott közlemény szerint ugyanakkor a kényszerű bezárás alatt is aktívan kívánják megosztani a közönséggel digitális tartalmaikat. Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján, ahol már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is. A gyűjtemény fontos műveit bemutató felület a közoktatásban is jól hasznosítható történelem, magyar nyelv- és irodalom illetőleg vizuális kultúra órákon. A Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét” – olvasható a Szépművészeti Múzeum weboldalán. A Műcsarnok pedig rendhagyó módon az aktuális kiállításait – a Paolo Ventura-fotókiállítást, a Major Kamill-tárlatot és a Derkó 2020 képzőművészeti ösztöndíjasok seregszemléjét – is elérhetővé tette online.

Virtuális módon elérhető az Apafi, a Bethlen és a Rhédey kastélyok története is. „Az erdélyi kastélyok története a mi történetünk is. Három kastély, három különböző helyszín, állapot, jövőkép – mégis egyetlen sztori, az épített örökségünké, a sok száz éves történelemé, a folyton alakuló és változó közösségeké. Fedezd fel velünk mindezt a History is Our Storyban, ahol te választhatod ki, hogyan szeretnéd bejárni a kastélyokat, megnézni a filmeket, megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket!” – olvasható a természetesen magyar nyelven is elérhető honlapon.

Elérhető a bábtár is

A felsorolásból az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) sem maradhat ki. A március 21-i bábszínházi világnap alkalmából az OSZMI Bábtára is elérhetővé vált. A gyűjtemény az idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. A Magyar Nemzeti Múzeum online kiállításai itt látogathatók virtuálisan. Az intézmény immáron több évtizede szervezi és ad otthont a múzeumok országos seregszemléjének, amely nem valósulhat meg a Múzeumkertben idén májusban.

A Nemzeti munkatársai azon dolgoznak, hogy szeptember végén, egy egynapos rendezvény keretében mutatkozhassanak be a közgyűjtemények az érdeklődő közönségnek. Ha külföldi múzeumokat tekintjük, a Google Arts & Culture, több mint ötszáz múzeum és galéria tartalmait hozza el otthonunkba virtuális formában, köztük a leghíresebbeket is: a The British Museum, a Rijksmuseum vagy a Louvre kincseit.

Megmarad a kapcsolat a látogatókkal

Nyilván az említett intézmények virtuális bejárása nem helyettesítheti a tényleges látogatást, de bízzunk benne, hogy hamarosan erre is sor kerülhet. A Néprajzi Múzeumban a költözés előkészítésének időszaka alatt is folyamatosan törekednek arra, hogy kapcsolatban maradjanak látogatóikkal. Az online jelenlét erősítését tehát nem az elmúlt rövid időszakban kezdte az intézmény, hiszen a cél, hogy a rendhagyó működés ideje alatt is eleven legyen a párbeszéd a közönséggel. Az intézmény fejleszti online publikus felületeit, és ezekben a napokban is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a lehető legkönnyebb hozzáférést tudja biztosítani gyűjteményeihez, virtuális tárlataihoz, online adatbázisaihoz.

Befejeződött 35 ezer fénykép és rajz digitalizációja is

Nemrégiben fejeződött be egy óriási képdigitalizáció, amely során több mint harmincötezer fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el. Lezárult a nitrocellulóz alapú negatívok másfél évtizede folyó szkennelése és befotózása, digitális másolat készült az üvegnegatív állomány bizonyos egységeiről, valamint a rajzgyűjtemény ceruzarajzait, akvarelljeit, hímzésmintákat és századelős kutatók mintarajzait is digitalizálták, és folyamatosan kerülnek fel az intézmény szabadon böngészhető online adatbázisába, emellett egy részük a múzeum új épületébe készülő állandó kiállításban is megtekinthető lesz.

Jelenleg közel százezer műtárgy, több mint 12 ezer hangzó anyag, többségében népzenei dallam, 11 450 rajz, festmény, képeslap, közel 40 ezer fénykép és dia, 290 kézirat mellett 150 film között lehet válogatni, miközben folyamatosan töltik fel a szakemberek az újabb anyagokat is. A múzeum honlapja okostelefonra és tabletre is optimalizált. A Néprajzi Múzeumban a szakmai eredmények is elsődlegesen más rendszerben váltak hozzáférhetővé az elmúlt években: kiadványokban, a múzeum online felületein és a közösségi média közegében.

Tigris a múzeumban – virtuális tigriskiállítás

A tudományos és/vagy közéletben való jelenlét egyik érdekes példája a MaDok-program projektje, a Tigris a múzeumban virtuális tigriskiállítás – egy közösségi gyűjtemény, amely nemcsak azt a kérdést feszegeti, mi ma a múzeum szerepe, hanem bizonyítja: kiállítás nélkül is lehet múzeumot csinálni.

A Nem a tigris nevű nyilvános Facebook-csoportban önkéntes közösségi tigrisgyűjtés zajlik, több mint háromszáz, a tigrisek észlelésére különösen nyitott, lelkes taggal. Az eredmény egy virtuális tigriskiállítás, ami naponta egy tigrissel gyarapodik. A cél a kilencszázkilencvenkilenc tigrisből álló – műtárgy nélküli – múzeumi gyűjtemény.

Heti új tartalmak, oktatási segédanyagok

A Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai és muzeológusai az elmúlt években több digitálisoktatás-segédanyagot dolgoztak ki, amelyek az általános és középiskolás diákok számára is hasznos, izgalmas témák felfedezését tették lehetővé. Ezeknek segédanyagoknak a körét bővítik most a tudásátadás területén dolgozó szakemberek a múzeum gyűjteményében található műtárgyak, archív fotók, rajzok és filmek segítségével.

A pedagógusoknak érdemes rendszeresen felkeresniük az oldalt, mert hetente új tartalmakkal jelentkeznek, a tavaszi ünnepkör és húsvét témájának felfedezése pedig családi körben is szórakoztató, tartalmas időtöltés lehet. Az online jelenlét további erősítésére az intézmény Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatai is folytatódnak a Youtube-on, s újabb epizódokat, izgalmas felfedezéseket mutatnak be a költözés előkészítésének időszakából. A Néprajzi Múzeum példája bizonyítja, kiállítás nélkül is lehet múzeumot csinálni – ebben a rendhagyó időszakban az online térben lehet és kell fenntartani a kapcsolatot a közönséggel, és hatékonyan közvetíteni a múzeumi értelmezéseket és azok keretrendszerét.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

koronajárvány | nagy sztori | múzeum | múzeumok | galéria

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom