Kiderült, melyik az év leginspirálóbb hazai projektje

A Highlights of Hungary-gálán a legpozitívabb hazai kezdeményezesék mutatkoztak be. Péntek este eldőlt, kié lett a fődíj.

Aki figyelte a Roadstert az elmúlt hónapokban, bizonyára észrevette, hogy kiemelten foglalkozunk a Highlights of Hungary idei sorozatával. Annyira hittünk és hiszünk abban, hogy érdemes beszélni azokról a hazai projektekről, amelyek építenek és adnak nekünk, hogy partneri kapcsolatra léptünk a Highlights mögötti lelkes és inspiráló csapattal. A több hónapos kampány után február 21-én este a Katona József Színházban kiderült, hogy az idei ötvenöt projekt közül ki lett a győztes.

Mielőtt felsorolnánk őket, megjegyezzük, hogy szerintünk a Highlights nem feltétlenül arról szól, ki nyer. Ezen projektek mindegyik olyasmi, ami a maga módján hozzátesz a körülöttünk lévő világhoz, vagyis mi, akik ebben az országban élünk, mindegyikkel nyerhetünk. A Highlights többek között azért is jó, mert ezek mindegyikére ráírányítja a reflektorfényt, hogy nagyobb nyilvánosságot kaphassanak.

És akkor most már tényleg nincs más hátra, mint leírni a díjazottak névsorát.

Az idei Highlights of Hungary ötvenötös válogatásából Dr. Csókay András és az általa vezetett idegsebész csapat kapta a legtöbb szavazatot.

A közönségszavazásának további top tíz helyezettje:

2. helyezett – OTDK – Országos Tudományos Diákköri Konferencia
3. helyezett – 10 millió fa
4. helyezett – MyFarm Harta
5. helyezett – Gombaszögi Nyári Tábor
6. helyezett – Virth Balázs
7. helyezett – Másállapotot a szülészetben
8. helyezett – Tilos Rádió
9. helyezett – Soharóza
10. helyezett – Suhanj! Alapítvány

“Olyan modellt találtunk ki, amely nem kategóriákban gondolkodik, vagyis lebontja a falakat, jó ügyeket, izgalmas sztorikat hoz össze – mondja Remete Tibor, a HoH-t alapító Super Channel stratégiai vezetője. – Szeretnénk, ha ezek a kapcsolódások és gondolatok áramolnának, hatnának egymásra, ezek a mikrotalálkozások pedig kivetülnének társadalmi szintre is. A Highlights of Hungary pedig ehhez lehet katalizátor.”

A díjátadón Dr. Csókay András idegsebész és csapata vihette haza a közönségdíjat, ők kapták a legtöbb voksot az online szavazáson. Az idegsebész műtéti csapat Dr. Csókay András és Dr. Valálik István vezetése alatt az orvostudomány és a hit erejével hajtotta végre tavaly nyáron azt az orvosi csodát, mely kivívta az elismerést: harminchárom órás műtét során választottak szét egy hároméves, fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikerpárt. A beavatkozást egyetlen idegsebész csoport sem vállalta rajtuk kívül. A műtétsorozat egyéb orvosi területeken folytatódik, hogy a gyerekek minél teljesebb életet élhessenek.

A második legtöbb szavazatot a felsőoktatási tehetséggondozásban és az értelmiségi elitképzésben hét évtizede élen járó OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) kapta. A hungarikumnak számító mozgalom jelentősége kétséget kizáróan vetekszik hasonló, nemzetközi programokéval. A harmadik helyet a klímaszorongásra válaszul életre hívott projekt, a 10 millió fa kezdeményezés szerezte meg.

Negyedik helyen a közösségifinanszírozás-alapú MyFarm Harta található, ahol a vevők előre bérlik a termőterületet, ötödik helyen pedig a szlovákiai magyar fiatalság egyedi hangulatú találkozóhelye, a Gombaszögi Nyári Tábor végzett. Hatodik helyezett Virth Balázs lett, az úszóedző, aki világbajnoki aranyhoz segítette Kapás Boglárkát. A Másállapot(ot) a szülészetben mozgalom, amely az egészségügy egyik legfontosabb területén kíván fordulatot elérni a hetedik, a harminc éve karakteres filozófia mentén működő Tilos Rádió a nyolcadik helyet szerezte meg. Kilencedik lett a Soharóza kísérleti kórus, akik hétköznapi ügyeket és témákat énekelnek meg színházi divatbemutató formájában, tizedik pedig a Suhanj! Alapítvány, amely sérültek és egészségesek közös sportolási lehetőségét biztosítja.

Kurátori és támogatói díjak

Idén is vállalkoztak a lehetetlenre a Highlights of Hungary kurátorai: saját, ötvenöt projektből álló listájukat leszűkítették arra az egy jelöltre, aki ebben az évben méltó a Kurátori díjra. A tíz főből plusz a Highlightsot alapító Super Channelből álló csapat választása a PET Kupára esett, mely mozgalom célja, hogy megtisztítsa a Tiszát és árterét az árvizek idején érkező műanyag hulladéktól.

A Forbes különdíját a Veresi Paradicsom, a Marie Claire-ét a Másállapot(ot) a szülészetben, a Kreatív-ét pedig a Tilos Rádió vehette át. A Market Építő Zrt. különdíját Párdy Bence kapta.

A Brain Bar különdíját az Országos Tudományos Diákköri Konferencia kapta. "Hiszünk benne, hogy az OTDK és a Brain Bar rokon kezdeményezések. Közös célunk a tehetséggondozás, a magyar fiatalok tudásának fejlesztése és érvényesülésük támogatása. A díj keretében felajánljuk, hogy segítjük az OTDK márka megújítását, formátumaik és kommunikációs csatornáik megerősítését a 21. századra" – osztotta meg döntésének okait a jövőfesztivál.

A KPMG Különdíját Rakó Ágnes, a KPMG sokszínűségért felelős partnere adta át a Van Helyed Alapítványnak. Az oktatást és az esélyegyenlőséget célzó Van Helyed Rendszer innovatív, komplex és szisztematikus metódusa az eredményre fókuszál, és minőségi oktatással teremt értéket. Ez a módszertan jól illeszkedik a KPMG gondolkodásához, a KPMG értékeihez és elhivatottságához. A díjjal pro-bono szakértői tanácsadási munka is jár, amelyet tetszőleges szakterületen használhatnak fel majd a nyertesek. Tavaly a Gloveye, 2018-ban a Logiscool nyerte el a KPMG-különdíját.

A Highlights of Hungary támogatója kiemelt támogatója a Magyar Telekom. 2020-ban, videós kontentsorozat keretében a Telekom és a Highlights közösen mutatnak majd be számos inspiráló történetet, még inkább közelebb hozva az emberekhez ezeket a különleges projekteket.

Ha többet szeretnél tudni róluk, a Highlights of Hungary oldalán megteheted.

díj | highlights of hungary | gála | projekt

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom