Kinyitunk, vagy meghalunk, állítja egy étterem­tulajdonos

Az egész világon a nyitásért könyörögnek a vendéglátói szektorban dolgozók. És már itthon is fogy a türelem.

Januárban egyre erősebben hallatszanak az étteremtulajdonosok segélykiáltásai. Ahogy arról mi is folyamatosan beszámolunk, a korlátozások miatt a nyári hónapok kivételével az éttermekben lassan egy éve nem lehet beltérben étkezni. Aki tehette, kiszállításra tért át, de sokak számára ez nem lehet opció. Vannak olyan hazai éttermek, amelyek március 17-én bezártak, és azóta sem nyitottak ki.

A több hónapja tartó lezárások után még ne lehet tudni, mikor oldják fel a korlátozásokat. Franciaországban és Németországban a húsvétot emlegetik a legkorábbi időpontnak, ez a hír itthon is felröppent, de a hatóságok gyorsan cáfolták. A türelem mindenesetre elfogyott, és ezt világszerte egyre több példa bizonyítja.

Mexikóvárosi vendéglátósok egy hete nyílt levélben fordultak Alfredo del Mazóhoz, Mexikó állam kormányzójához, hogy kinyithassák az éttermeiket.

"A hitelezőinkkel véget értek a mézeshetek, nyakig vagyunk az adósságban, mert fizetni kell az adókat, az engedélyeket, a rezsit, a dolgozókat. Ha zárva maradunk, lehetetlenség még az életben maradás is."

A levelet azzal fejezik be, hogy a kormánynak el kell ismernie, hogy a vendéglátói szektor esszenciális tevékenységet folytat, és így engedniük kell, hogy kinyithassanak és dolgozhassanak.

"Világos a helyzet: vagy kinyitunk, vagy meghalunk",

fejezik be a nyílt levelet.

Olaszországban kezdődött elsőként az Én kinyitok mozgalom, amely az éttermeket és vendéglátóhelyeket érintő korlátozások eltörlését szorgalmazza. Januárban Rómában a tiltások ellenére több étterem is beltérben fogadott vendégeket, és az este hatos nyitvatartási korlátozást is túllépték. Ilyen a L'Osteria, amelynek tulajdonosa elmondta, azért nyitott ki, hogy a gyerekeinek legyen mit ennie.

"Három héten át nem tudtam költőpénzt adni a feleségemnek, hogy feltöltse a hűtőt, és legyen mit ennie a gyerekeimnek."

Armando Minotti szerint a kormány által felkínált támogatás kommunikációs fogás, és semmire sem elég. "Ha jönnek a rendőrök – márpedig biztosan jönnek –, én beengedem őket. Elfogadom a bírságot is, de nyitva tartok, és nem is fogok becsukni. Mégpedig azért, mert ez így nem mehet tovább."

Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Államokban is egyre több a lázadó vendéglátós, és az elmúlt napokban itthon is elfogyni látszik a vállalkozók türelme. Tegnap egy nagykanizsai kocsma tulajdonosa jelentette be, hogy megnyit, tegnap pedig a budapesti Központ kezdett el alkoholt árulni a vendégeinek, ami nem tilos, de a hely körül, az utcán annyian gyűltek össze, hogy a rendőrség kivonult a helyszínre, és bezáratta őket.

A vendéglátóhelyet hatvan napra bezárták, és 500 ezer forintos büntetést kapott, ami a több hónapos zárvatartás után egy cseppet sem tanúskodik bármiféle együttérzésről a vendéglátói szektorban dolgozó vállalkozók iránt. A Központ ellentmondásos lépése egyébként nagy vitát kavar, biztosan lesz folytatása a történéseknek.

Komoly a baj

A vendéglátói szektor hatalmas károkat szenved el a korlátozások miatt, és ezeket a károkat a kiszállítások sem tudják teljes egészében fedezni. Korábban a Jägermeister és a Magyar Turisztikai Ügynökség próbálkozott hasonló kampányokkal, mint a Szentkirályi, ami egy jó irányba tett lépés, de kérdés, mire lesz elegendő.

A vendéglátóhelyek egyre több országban kerülnek egyre kilátástalanabb helyzetbe, Ausztriában egy kávézó például úgy is megnyitott, hogy nem volt rá engedélye. Rendelni amúgy jó dolog, mi is folyamatosan listázzuk azokat a helyeket, ahonnan szerintünk a legminőségibb finomságokat szállítják házhoz.

nagy sztori | kovid | korlátozás | bezárás | központ

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom