Itt az újabb lezárás: a japán város úgy döntött, megvédi a gésákat

Az utóbbi időben gyakran hallani arról, a népszerű turistahelyszíneken korlátozásokat vezetnek be vagy egyenesen lezárják azokat.

Most a kiotói Gion-negyedet is utolérte a sors, amely elsősorban arról híres, hogy gésákkal lehet találkozni benne. A turisták azonban olyan zavaróvá váltak, hogy az önkormányzat radikális döntésre kényszerült.

A jövő hónaptól kitiltják a turistákat a negyed egyes sikátoraiból, miután az ott lakók évek óta panaszkodnak arral, hogy egyre több a látogató és sokan engedély nélkül fotóznak. Az érintett utcákra ezentúl csak a gésák, a vendégeik, és a kerület lakói mehetnek be.

Az intézkedés nem teljesen előzmény nélküli, 2019-ben ugyanis a hatóságok helyszíni bírságot vezettek be azokra a turistákra, akik zaklatják a gésákat. Voltak ugyanis, akik követték és a beleegyezésük nélkül fotózták a nőket, megérintették kimonójukat és a parókájukat.

A bírság azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és Isokazu Ota, a város egyik elöljárója szerint a probléma még mindig fennáll. Az újranyitás után nagy számban özönlenek Japánba turisták, és sokan nem tartják tiszteletben a japán társadalmi normákat és etikettet.

A Fudzsi-hegyen szintén lépniük kellett a hatóságoknak, a rengeteg incidens pedig felveti a kérdést, hogy megérdemlik-e egyáltalán az utazást a tiszteletlen turisták.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

kiotó | lezárás | japán | gésák | gésa

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram