Ez a festői város fogja magát és kilométerekkel arrébb költözik

A 2018-as költözés után a város most ismét készen áll, hogy látogatókat fogadjon.

Kiruna Svédország legészakibb városa. Az 1800-as évek vége óta bányászvárosként funkcionált, hogy aztán a világ legnagyobb földalatti vasércbányájává nője ki magát.

A működés azonban destabilizálta a talajt, amelyen a város áll.

Az állami tulajdonban lévő üzemeltető vállalat azonban ahelyett, hogy bezárta volna a bányát, több mint kétmilliárd dollárt fizetett a lakosságnak, hogy az egész várost – így a lakóotthonokat, az üzleteket és a nevezetességeket –elköltöztesse.

Szeptemberben a tisztviselők átvágták a szalagot Kiruna új, ideiglenes városközpontján, amely körülbelül három kilométerrel költözött arrébb. A High North News értesülései szerint a teljes városátmozgató projekt 2035-ig tart, ekkor ezt a városközpontot felszámolják majd, és a helyére új, fejlettebb centrum kerül.

Addigra mintegy hatezer lakos költözik háromezer új otthonba.

A kirunai óratorony már új helyén áll, még 2018-ban költözött át. A helyi gótikus, fából készült templomot pedig a tervek szerint 2025-ig mozgatják át.

Összesen húsz történelmi vagy műemlék épületet költöztetnek át a következő évtizedben.

Nem Kiruna az egyetlen, mozgásban lévő város a svéd Lappföldön. Malmberg egybeolvad a közeli Gällivaréval, mivel ez is a régió hatalmas bányáinak útjába áll. Ebben a projektben háromezerkétszáz lakost helyeznek át és kétezer új otthont építenek fel. A munkálatok várhatóan 2032-ben fejeződnek be, a település pedig új iskolával és sportcsarnokkal is gazdagodik majd.

Mindhárom város csodálatos természeti környezetben fekszik, nyáron az éjféli nap, télen pedig az északi fény ragyogja be őket. Számos fantasztikus szálloda várja ott a látogatókat.

A Scandic Kiruna egy udvaron osztozik az új városházával és egy olyan közösségi térrel, ahol előadásokat és kiállításokat rendeznek. A szálloda kétszázharmincegy szobával rendelkezik,

szaunájából pedig megfelelő időjárás esetén a sarki fény is megfigyelhető.

Szintén a közelben található az Icehotel, ahol a vendégek egyedülálló,

modern jégkunyhó-élményben részesülhetnek.

Luleå közelében a látogatók a Brändön Lodge-ban foglalhatnak szállást. A tizenöt kabinnal rendelkező komplexum a Botteni-öböl északi peremén fekszik. Kifejezetten jó választás lehet az Aurora Hideaway Cabin-juk, amelyet motoros szánnal lehet elérni, az ott felszolgált vacsorát pedig érintetlen helyen, a kandalló ropogása mellett, az Aurora Borealis fantasztikus fényjátéka mellett lehet elfogyasztani.

(Forrás: Travel & Leisure, fotók: Jake Emen, Getty, Scandic Hotels, Icehotel, Swedish Lapland)

bányaváros | svédország | északi fény | sarki fény | lappföld

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom