Kísérteties fényekbe borított ezer lámpa egy ír hegyoldalt

Delejező, túlvilági, drámai, megbabonázó: hirtelen ez a szószedetünk Kari Kola művészeti projektjére.

Egy miriád lámpával festette kék és smaragd színűre Írország egyik kevéssé látogatott részét a finn Kari Kola. A művész szerint ez

a valaha volt legnagyobb, területspecifikus művészeti fényinstalláció.

A Savage Beauty (Zabolátlan szépség) nevű projekt során Connemara északi részén, a Loch na Fuaiche borult kísérteties fényekbe egy estére. A nevet az ír Oscar Wilde-tól kölcsönözte a művész, aki azt írta a tájról, hogy

"Connemara is a savage beauty",

azaz Connemara zabolátlan szépség.

A vibráló, pulzáló színek a távoli táj rejtett szépségét kívánják megmutatni: a hatáshoz pedig még hozzáad, hogy az alacsonyan szálló felhők és a tó is visszatükrözi a fényeket.

„Mivel nem tudok festeni, ezért fénnyel festek.”

A művész már bemutatott káprázatos fényjátékokat: Párizstól a Stonehenge-ig több mint kétezer installációt készített különleges helyszíneken.

„A művészeti értékén túl is érdekel a fény. A bolygónkon minden függ a fénytől, minden fényből ered. Ha tudok, mindig a természettel dolgozom, mivel ez a legszebb műalkotás a világon.”

A fények installálása több hetet vett igénybe: húsz kilométernyi kábelt csatlakoztattak tizenhat generátorhoz, melyeket helikopterekkel helyeztek el a hegyoldalon.

A terv az volt, hogy Szent Patrik napján körülbelül húszezer ember csatlakozik majd a fények hivatalos felkapcsolásához, ahol be is lehetett volna járni az installációt. A járványhelyzet miatt azonban elmaradt a program. A művész nagyon csalódott volt, de reméli, hogy

a rögzített képek és a kisfilm megmutatja, hogyan játszott Connemara tájával a fényjáték, és hogyan jött létre ezen a durva, vad, zabolátlan tájon valami olyan, amire senki sem számított.

Ez is érdekelhet:

Hamisítatlan pajtahangulatot áraszt ez az ausztrál víkendház

A nyeregtetős nyaralóhoz pedig egy igazi pajta is tartozik.

(Forrás: Dezeen)

ír | finn | művészet | fény | connemara

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom