A News & World Report szerint 2021 legjobb étrendje a mediterrán diéta, amely az extrém korlátozások helyett inkább azokat a hozzávalókat és alapanyagokat hangsúlyozza, amiket bátran fogyaszthatunk. Ráadásul hosszú távon még a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának kialakulását is csökkenthetjük általa.
Mi a mediterrán diéta?
A mediterrán diétát a Földközi-tengert körülvevő országok, köztük Olaszország, Görögország és Spanyolország gasztronómiája inspirálta.
Az étrend alapjaiban különbözik minden mástól, hiszen nem azt javasolja, hogy kerüljük el teljes mértékben a zsírokat, hanem arra ösztönöz mindenkit, hogy olyan egészséges zsírokat adjanak ételeikhez, amelyek például a halakban, az olívaolajban és a diófélékben találhatók meg.
Központi elemei a friss, jó minőségű alapanyagok, melyek felhasználása a szezonalitáson alapul. Élelmiszerpiramisát olyan élelmiszerek alkotják, mint a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab, a diófélék, a magvak és extra szűz olívaolaj. A piramis közepe a halakhoz és a tenger gyümölcseihez kapcsolódik, míg a legkisebb rész húsok és édességek számára van fenntartva.
Mit ehetünk és mit nem?
A mediterrán étrend egyik alappillére az extra szűz olívaolaj, amely elsődleges zsírforrásként szolgál. Sütéshez-főzéshez is felhasználható, de salátaöntetek és mártogatósok alkotóeleme is. A diétában kiemelt figyelem jut a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek, de a magas keményítőtartalmú hüvelyesek, így a lencse és a csicseriborsó is fontos alapanyag, melyek segítik a vérnyomás szabályozását, kiváló antioxidánsként pedig támogatják az immunrendszer működését is.
A fehérjebevitelt elsősorban halakból fedezhetjük, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk mellett tele vannak vannak omega-3 telítetlen zsírokkal is, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. A mediterrán diéta egyéb jó fehérjeforrásait a baromfihúsok, a tojás, a sovány marhahús és a tejtermékek jelentik.
A mediterrán diéta a legegészségesebb étkezési rutin kialakítására törekszik, ezért nem a korlátozásokra hívja fel a figyelmet, hanem a tudatos hedonizmusra.
Ugyanakkor a fogyás reményében érdemes kerülni az alkohol és a desszertek fogyasztását, a feldolgozott élelmiszereket, és a magas cukortartalmú alapanyagokat.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a mediterrán étrendnek?
A mediterrán étrend hosszú távú követésével csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, megnő a várható élettartam, de egyes kutatások szerint kevésbé valószínű a depresszió és a demencia megjelenése is.
Itt pedig megmutatunk négy reggelit, ami karnyújtásnyira hozza a mediterrán tengerpartot.
(Fotók: Getty Images)
gasztronómia | étrend | táplálkozás | fogyókúra | mediterrán | diéta
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!