Újra kitörhet az európai szupervulkán, amely talán a neandervölgyiek sorsát is megpecsételte

Ha egy Nápoly környéki vulkánt kell megnevezni, a legtöbben bizonyára a Vezúvot említik. De ott van még a Campi Flegrei, vagyis Flegrei-mezők nevű tűzhányó is, ami sokkal inkább aggodalomra ad okot.

A hatalmas területet elfoglaló, mintegy tizenkét kilométer hosszú kalderával rendelkező tűzhányó körül a legmagasabb kockázatú, vörös területen ötszázezer, a távolabbi, sárga zónában pedig nyolcszázezer ember él.

Vulkáni füst Pozzuoli városa felett

A kutatók szerint a vulkán harmincezer évvel ezelőtti kitörése hozzájárulhatott a neandervölgyi ember kihalásához. Amikor pedig legutóbb, 1538-ban lávát lövellt ki, a feltörő vulkán anyagból egy hegy jött létre.

Az 1980-as években újabb aktivitási hullám következett be, ami miatt negyvenezer környékbeli lakost evakuáltak, de azóta a szupervulkán viszonylag csendes.

Műholdkép a vulkánról és környékéről

Most azonban a University College London (UCL) és az olaszországi Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) kutatói szerint változhat a helyzet, ugyanis egyre kedvezőbbek a feltételek egy újabb kitöréshez.

2019 óta egyre gyakoribbak a kisebb rengések (idén áprilisban mintegy hatszázat regisztráltak), amelyek fokozódó nyomást jelentenek a vulkán kérgére. A környező talajszint is jelentősen emelkedett, a tengerparti Pozzuoli például az '50-es évek óta csaknem négy méterrel került magasabbra, ez pedig szintén a kitörés egyik előjele lehet.

A kutatók szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy nagyobb kitörés fog bekövetkezni, inkább kisebb kitörések sorozatára lehet számítani. A helyi lakosok SMS-értesítést is kapnak, ha a Richter-skála szerinti 1,5-ös vagy annál nagyobb erősségű rengés detektálható.

Egy-egy nagy vulkánkitörés hatása egészen távoli helyeken is érezhető, nemrég például Magyarországon is regisztrálták a légköri változásokat. Legutóbb pedig ez a vulkán állt a hírek középpontjában.

(Forrás: Euronews, képek:  Getty Images)

aktív | vulkán | tűzhányó | Flegrei-mezők | szupervulkán

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram