Olyan artfesztivál lesz a Káli-medencében, amilyen még nem volt

A Pegazus lesz a hely, ahová el kell menni júliusban.

A koncepció

A Klara and the Sun kiállítást Kazuo Ishiguro hasonló című könyve ihlette. A szerző elragadó érzékenységgel ábrázolja Klara karakterét. Klara türelmes, előzékeny és jóval több empátia szorult belé mint a legtöbb emberbe. Nem véletlenül, hiszen Klara nem ember, hanem egy mesterséges barát (AF), technikailag pedig egy napelemes robot.

A mesterséges intelligencia elbeszéléséből kirajzolódó “ember” a félelmek és a vágyak közötti kusza kapcsolatrendszerektől vezérelve formálja életvilágát. Elsősorban azt a világot, amelyben „a természetes beállítódásban tapasztaljuk a természetet, a kultúrát és a társadalmat, állást foglalunk ezek tárgyaival kapcsolatban, azok befolyásolnak bennünket, mi meg hatunk rájuk. Ebben a beállítódásban az életvilág létezését és tartalmainak tipikáját minden további nélkül kétségbevonhatatlanul adottnak fogadjuk el”.

A kiállítás tizenegy művész munkáján keresztül reflektál ezekre a korántsem egyértelmű tartalmi tipikákra, amik meghatározzák viszonyunkat a természettel, a technológiával és egymással, de talán legfőképpen magával a létezéssel. A tárgy- és a képalkotás hagyományos művészeti médiumain túl a tudomány és a technológia aktuális eszközköszleteit felvonultató tárlat aktív részvételre invitálja a látogatókat. Virtuális valóság, adatszobrászat, 3D-mapping, interaktív pszeudo-holográfia, fény- és kinetikus installációk, illetve mesterséges intelligencia által generált alkotások csak pár példa a különleges művek sorából.

Roland Heim, Nagy András, Adrian Newgent: KITERJESZTÉS, 2018
Nagy András, Adorján Zalán: Iris, 2020 fotó: LighthouseON kiállítás, Csokonai Színház, Debrecen

A kiállítás ingyenesen látogatható a mindenkori higiéniai előírásoknak megfelelően, csütörtökönként és péntekenként 11:00-23:00 óráig, szombatonként és vasárnaponként 8:00- 23:00 óráig.

A Pegazus

A szentbékkállai katolikus templom szomszédságában található birtok egykor az Esterházy család dézsma- és borospincéjének is otthont adott. A rendszerváltás előtt a környék legnépszerűbb vendéglátóhelyének számított. 2015-ben Fegyverneky Sára építész férjével Auguszt Olivérrel és üzlettársukkal Járai Péterrel együtt élesztette újra Csipkerózsika álmából a legendás Pegazust. Azóta a hazai kulturális élet egyik legpezsgőbb találkozási pontja a Balaton Felvidéken. A kulináris élvezetek mellett kiállítások, koncertek, előadó estek és “nem-csak-gyermek-matinék” teszik felejthetetlenné az együtt töltött időt.

A violuk projects

2015-ben Lukács Viola kurátor azzal a céllal hozta létre a violuk projects hibrid kulturális vállalkozást, hogy a művészet hagyományos reprezentációs keretrendszerén túl, közösségi élményként tegye hozzáférhetővé a kortárs képzőművészetet. A violuk projects múzeumok és magángyűjtemények stratégiai konzultációja mellett támogatja a kultúripar fenntartható digitalizációs átalakulását. Idén, New York, Zürich és Berlin után Magyarországon is megvalósul egy a művészeteket és a legizgalmasabb technológiai nóvumokat megismerhető projekt a “Klara and the Sun.”

Daïm Aggott-Hönsch: Le Gioconde, 2020

A nyitóhétvége részletes programja
Immerzív hang és fényjáték
Július 9.,10. 18-22h
3500Ft + családi kedvezmény

17:30-21:30 Pegazus kert
S Olbricht
S Olbricht néven ismert Mikolai Martin elektronikus zenei guru, a Farbwechsel Records alapítója.

Egész este egyedülálló fény-installációk formálják a varázslatos természeti és épített környezetet a kiállítás művészeinek aktív részvételével.

19:00, 20:00 Pegazus Galéria
Tárlatvezetés, Lukács Viola kurátor

20:30-22:00 Pegazus Dézsmapince (meleg öltözék javasolt)

Mátrai Erik: Acbspace, helyspecifikus installáció, acb galéria, 2016

A Berlin-Budapest székhelyű trió nemzetközi szinten is többször bizonyított már, komoly sikereket értek el fesztiválokon (Saalfelden Jazz Fest, Ljubljana Jazz Fest, Match & Fuse London), 2014 novemberében pedig a patinás RareNoise Recordsnál jelent meg lemezük Kjetil Møster szaxofonossal, és a keverést nem más készítette, mint a legendás Bill Laswell. Zenéjükről lismerő kritikák jelentek a Jazzwise, a Nextbop, a Jazz Journal, és az Allaboutjazz oldalain. Az új lemezük 2021 októberében érkezik, melyről hallhatunk majd egy kis ízelítőt.

További információ a kiállítás esemény oldalán, illetve a folyamatosan frissülő Instagram profilján is elérhető. Jegyfoglalás az Immerzív Hang és Fényjáték nyitó eseményre itt.

(Pegazus fotók: Zoltai András és Hajagos Bálint)

fesztivál | klara and the sun | pegazus | lukács viola | art

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom