A klímaváltozás miatt hiába álmodozunk a fehér karácsonyról?

A karácsony előtti napok egyik központi kérdése minden évben az, hogy vajon esni fog-e a hó a szeretet ünnepén. A klímaváltozás miatt azonban egyre ritkábban örülhetünk a fehér karácsonynak. A helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb.

Az ipari forradalom kezdete óta a Föld körülbelül 1,1 Celsius-fokot melegedett, a globális felmelegedés pedig folytatódik, így egyre kevésbé lesz valószínű a karácsonyi hóesés.

A 18. és 19. században kifejezetten gyakoriak voltak a fehér karácsonyok, az átlaghőmérséklet emelkedése azonban csökkenti ennek az esélyét.

Ráadásul az idei volt az elmúlt nyolc esztendő leforróbb éve, így matematikailag is kisebb valószínűséggel fog az ünnepekkor hullani a hó.

Európa számos részén azonban még mindig örülhetnek a hótakarónak, hiszen például az Alpokban vagy más magas hegyekben, illetve Skandináviában továbbra valószínű a fehér karácsony. A tudósok azonban a Pireneusokra a következő ötven évben a hómélység csökkenését jósolják és

2100-ra az Alpokban is a felére csökkenhet a havas napok száma.

Egy 2020-as tanulmány szerint az évszázad végére az Egyesült Királyság egész területéről eltűnhet a hó, de a havazás valószínűsége folyamatosan csökken Franciaországban, Olaszországban és Németország egyes részein is.

Vannak azonban Európa-szerte olyan városok, ahol kifejezetten jó eséllyel futhatunk bele egy hóeséssel gazdagított karácsonyba. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük azt az öt norvég várost, ahol garantált az ünnepi hangulat, itt pedig bemutattuk azt a három helyet, ahol egész évben karácsony van.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

| karácsony | klímaváltozás | hóesés | klímaválság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom