Egy mindannyiunkat súlyosan érintő kérdést kutatott egy tudós: hol található a konyhában a legtöbb baktérium? A válasz egészen meglepő, de a jó hír, hogy így már tudunk tenni ellene.
A Journal of Food Protection című tudományos lapban jelent meg Donald Schaffner kutató írása, amelyben a keresztszennyeződéseket vizsgálták különféle konyhai felületeken egy étel elkészítése során. A hely, ahol a kutatók a legnagyobb keresztszennyeződést tapasztalták, a fűszeres üvegek.
Tehát nem a konyhapult, a mosogató vagy a vágódeszka, hanem a fűszertartó rejti a legtöbb baktériumot a konyhában.
Egy esettanulmányhoz háromszázhetvenegy résztvevőt kértek fel, akiknek a feladatuk egy pulykahúsból készült fasírt és egy saláta elkészítése volt. Amikor a fogásokkal készen voltak, a kutatók mintákat vettek a konyhai környezetből.
A keresztszennyeződés mértéke pedig kifejezetten magas volt a fűszertartók esetében.
Az eredményen a kutatók is meglepődtek, ugyanis, ahogy rámutatnak, a nyers hús vagy baromfitermékek feldolgozásával és az azzal összefüggő keresztszennyeződéssel kapcsolatos kutatások többsége a korábbiakban konyhai vágódeszkákra vagy a csaptelepek fogantyúira összpontosított, és figyelmen kívül hagyta az olyan felületeket, mint a fűszertartók, szemetestartályok fedelei és egyéb konyhai eszközök.
De nem csupán a konyhában vannak baktériumok. Ebben a cikkünkben arról írunk, miért nem szabad levenni a cipőt a repülőgépen, itt pedig a kullancskiszedéssel kapcsolatos alapvető hibát vesézzük ki.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
trükk | praktika | baktérium | tipp | tisztaság | konyha
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!