Többet ésszel, mint erővel – tartja a mondás és ez igaz a karácsonyi vacsora elkészítésére is. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel megkönnyíthetjük a sürgés-forgást.
1. Ne hámozz burgonyát!
Pillanatok alatt meghámozhatjuk a burgonyát akkor, ha még a nyers zöldséget középen egy éles késsel körbevágjuk, és csak azt követően főzzük meg. A puhára főtt burgonyáról ugyanis a héja a gyors lehűtését követően rögtön leválik, így egyetlen mozdulattal eltávolítható.
Ebben a cikkünkben egy videón mutatjuk meg, hogyan is kell pontosan csinálni.
2. Mikróban készül a burgonyapüré!
Ha már burgonyánál tartunk, a legendás séf, Joel Robuchon úgy véli, a tökéletesen krémes burgonyapüré titka, hogy egy szitán kell áttörni és feleannyi súlyú vajat kell hozzáadnunk, mint amennyi a burgonya súlya. Egy másik séf, David Chang azonban előszeretettel veti be a mikrót az ételek elkészítése során, egy olyan módszert dolgozott ki, amivel minimális erőfeszítéssel, percek alatt tökéletes köret készíthető.
Itt meg is nézheted a titkát.
3. Készíts megúszós menüt!
A tökéletes karácsonyi vacsora megálmodása és elkészítése igazán kimerítő feladat tud lenni, holott okos menü-összeállítással akár kicsit több mint fél óra alatt megvalósítható. Ebben a cikkünkben egy teljes menüsort mutatunk, ami tényleg minimális energiabefektetéssel prezentálható, és van benne egy körtés, gránátalma saláta pekándióval, egy sörben sült sertésborda, valamint egy bogyós gyümölcsökkel készített joghurtos pohárkrém.
4. Vesd be a nagyi titkos konyhai praktikáit!
A nagymamák süteményei legendásan finomak – nem véletlenül, hiszen rutinos kezeikben megannyi trükk bújik meg. A Jolly Joker-hozzávaló pedig az a nagy adag szeretet, amivel még inkább megízesítik a desszerteket. Emellett sütőpapírt használnak, szívesen játszanak a textúrával, titkos összetevőket vetnek be, és például nem spórolják ki a desszertekből a citrom és narancshéjakat sem.
Hogy milyen trükkjeik vannak még? Itt eláruljuk.
5. Ne most kísérletezz!
Karácsonyra olyan recepteket válassz, amiket jól ismersz, amiket már több alkalommal elkészítettél és melyeket már rutinosan prezentálni tudsz, így kevésbé leszel stresszes főzés közben és a végeredmény is garantáltan olyan lesz, amivel elégedett tudsz lenni. Ha hagyományos, egyszerű ételeket teszel az asztalra, játssz inkább a tálalással és a dekorációval, így a hétköznapibb ételek is ünnepiesek lesznek.
(Fotók: Getty)
főzés | sütés | könnyítés | praktika | karácsonyi menü | konyhai trükk
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!