Tényleg megtörténtek vagy csak legendák? Most minden kiderül a két imádott íróról

Vannak olyan írók, akik elzárkóznak a nyilvánosságtól, és ragaszkodnak hozzá, hogy szinte kizárólag a műveiken keresztül kommunikáljanak a külvilággal. Vannak olyan szerzők is, akik saját személyiségüket is előszeretettel mutatják meg a nyilvánosságnak. És van egy harmadik csoport, akik teljesen fiktív karakterrel vannak jelen a nyilvánosságban…

Azok a szerzők, akik ehhez az utóbbi csoporthoz tartoznak, sokszor a legérdekesebbek és legtitokzatosabbak az olvasók számára, ugyanis úgy tekintenek saját életükre, mintha az is egy fikciós alkotás lenne – felépítenek egy nyilvános perszónát, egy papírmasé-figurát, amit aztán megtöltenek elképzelt életrajzi elemekkel.

 

A nyilvánosság ilyen típusú használata egyfajta médiahekkelési stratégiának tekinthető és a különböző szerzők különböző célból fordulhatnak ehhez a módszerhez.

Agatha Christie és Rejtő Jenő esetében ezek az okok homlokegyenest különböznek.

Forrás: The Guardian

Míg Rejtő a saját alakja köré tudatosan szőtt legendákkal könyvei eladását és saját népszerűségét akarta növelni, addig Agatha Christie – épp ellenkezőleg – inkább elfedni, elrejteni akarta életének azokat az elemeit, amelyek nem illeszkedtek korának nőképébe.

A két rajongott szerző életét a mai napig számos legenda lengi körül.

A Libri legutóbbi Könyvtámasz podcast műsorában életükről és műveikről beszélgetett Seres Gerda a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroskával, valamint Thuróczy Gergellyel, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársával.

Agatha Christie szörfözés közben / Forrás: Surfertoday.com

Előbbi előszeretettel forgatja a krimi koronázatlan királynőjének köteteit, sőt a nemrégiben a Gyilkosság az Orient Expresszen színházi adaptációjában is szerepelt, utóbbi pedig Rejtő Jenő munkásságának és életének szakértőjeként szinte minden legendát ismer a 20. századi hazai irodalom egyik legkülönlegesebb szereplőjéről.

Miért tett úgy Agatha Christie egész karrierje során, mintha csak egyszerű "háztartásbeli" lenne, mikor ez nyilván nem igaz? Tényleg szörfölt? Mi állt rejtélyes eltűnésének hátterében? Milyen hétköznapjai voltak valójában Rejtő Jenőnek? Valóban kézirattal fizette ki éttermi számláit? Milyen üzenettel bírnak ma is Rejtő és Christie művei, melyek a legérdekesebb alkotásaik? Hallgass bele a Libri megújult podcast műsorába, és olvass más szemmel!

Seres Gerda | Thuróczy Gergely | podcast | Agatha Christie | Molnár Piroska

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom