Az „utazási buborék” lehet idén a megoldás a külföldön nyaralásra

Világjárók, megcsillant egy kis reménysugár!

Valószínűleg még nagyon sokáig nem utazhatjuk körbe a földet, most azonban egy új kezdeményezés kitárhatja a külföldre utazás kapuit. Mindezt persze a lehető legóvatosabban és legmegfontoltabban.

Mi az az „utazási buborék”?

Először Ausztrália és Új-Zéland, majd a balti államok (Litvánia, Lettország és Észtország), végül pedig Görögország, Ciprus és Izrael is hasonló javaslatot tett a külföldi látogatásra. Ez lenne az utazási buborék, ami azt jelenti, hogy két-három adott ország felállít egy biztonságos turisztikai zónát egymás közt, ahová az adott országok lakói elutazhatnak. Tehát a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy egy litván szabadon elutazhat Lettországba és Észtországba, de máshová nem. Az elmélet hasonlít a „szociális buborékra", ahol adott kis számú embercsoport találkozhat limitált számú embercsoporttal a korlátozások alatt. Csak itt nem emberek, hanem korlátozott számú országok lakói járhatnának össze.

A turizmus fellendítésére emellett az országok vezetői már tanácskoznak egy „koronafolyosó” létrehozásáról, mely a nemzetközi utazás újraindításának szintén egy fontos lépése lehet. Harry Theoharis, Görögország turizmusért felelős minisztere úgy fogalmazott:

„Mikor Izrael ajtaján kopogtattunk, az ajtót szélesre tárták. Ciprussal hasonló a helyzet: az igény mindkét országban megvan.”

A buborék azonban felvet néhány problémát: Izraelben egyelőre még mindig kéthetes karanténba kell vonulnia minden külföldről érkező állampolgárnak, Görögország és Ciprus esetében pedig ez azt jelentené, hogy az EU semmilyen más országából nem fogadnának turistákat az adott időszakban. A javaslattal Észtország, Litvánia és Lettország állt elő, akik május tizenötödikétől megengedik a polgároknak, hogy a három ország közt szabadon közlekedhessenek, így enyhítve a karanténállapoton.

Az Egyesült Királyság és Franciaország pedig a napokban bejelentette, hogy az egymástól érkező polgároknak nem kell kéthetes karanténba vonulniuk (tehát egy britnek nem kell tizennégy napos izolációba vonulnia francia területre érkezéskor és fordítva). Egyik kormány sem tisztázta, hogy pontosan mi indokolja ezt a döntést, de a fentiek alapján arra lehet tippelni, hogy a következő hónapokban létrejöhet egy angol–francia buborék – mivel olyan tízmillió brit szeli át átlagosan évente a csatornát, ez elég népszerű döntés lehet.

Egyelőre még nem tudni, hogyan folytatódnak a kijárási enyhítések és a turizmus fellendítésére tett erőfeszítések, de lehet, hogy ezek az utazási buborékok egy lépéssel közelebb visznek a régi, szép idők utazgatásaihoz.

Ez is érdekelhet:

Franciaországban hivatalosan nőnemű lett a koronavírus

Mostantól a Covid–19-et nyelvtanilag nőnemű főnévként kell használni a franciáknál.

(Forrás: TimeOut)

covid | észtország | görögország | utazás | Anglia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom