Járattörlésekre és vonatkimaradásokra kell számítani: ezek a közlekedési sztrájkok várhatók a hetekben

Nagy-Britanniától Belgiumon át Franciaországig sok helyen elégedetlenek a közlekedési dolgozók. Lássuk, mikor várhatóak fennakadások az utazásokban.

A londoni Heathrow határellenőrei április 29. és május 2. között szüntetik be a munkát a leépítési tervek miatt, majd május 3. és 18. között több, kisebb léptékű sztrájk okozhat további fennakadásokat a nemzetközi járatokban, köztük a tankolást végző személyzet május 4-én kezdődő, hetvenkét órás megmozdulása.

Az easyJettel és a TUI-val a gatwicki repülőtérről utazók készüljenek elemózsiával, mert az ételeket biztosító catering-dolgozók sztrájkolnak, április 26-től 29-ig, május 3-tól 6-ig és május 10-től 13-ig pedig a teherautó-sofőrök és a raktári dolgozók szüntetik be a munkát.

A brüsszeli Charleroi repülőtéren április végéig várhatók sztrájkok, a vendéglátó személyzet és a poggyászkezelők várhatóan május elején vonulnak ki, ha nem tapasztalnak javulást a munkakörülményeikben.

Április 25-re a francia légiforgalmi irányítók hirdettek sztrájkot, ami a nagyobb repülőtereken a járatok akár hetven százalékát is érintheti.

Ugyanakkor Franciaországban a tömegközlekedési dolgozók is bejelentették, hogy egészen szeptember 9-ig lehet számítani sztrájkokra, melyek a Párizst is magában foglaló Ile-de-France régió busz- és metróhálózatát érintik, többek között a nyári olimpia idején is.

Április 9-én azonban a francia szenátus törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy az állam minden évben meghatározott időszakokra megtiltsa a közlekedési sztrájkokat, hogy elkerülje a fennakadásokat a nagy események idején, mint amilyen a 2024-es olimpia is. A törvényjavaslatot Nemzetgyűlésnek is el kell fogadnia, addig is arra kérik a szakszervezeteket, hogy jó előre figyelmeztessenek, ha sztrájkra készülnek, és akkor is tartsák fenn a szolgáltatási minimumot.

Németországból viszont jó hírek érkeztek, mert a Deutsche Bahn megállapodott a mozdonyvezetői szakszervezettel, ami véget vetett az öt hónapig tartó tárgyalásoknak és sztrájkoknak. A megállapodás azt is jelenti, hogy legalább 2026 februárjáig nem kell újabb munkabeszüntetésekkel számolni. A Verdi szakszervezet szintén leállította a sztrájkokat a repülőtereken, miután sikerült megállapodnia a fizetésemelésekről.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

közlekedés | Európa | repülő | reptér | közlekedési

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom