Tíz tésztaétel, ami krémességével varázsol el

Ha az a kérdés, milyen gyors és isteni ételt készítsünk ebédre, a tészta mindig jó választásnak tűnik. Ha pedig egy igazán krémes, tejszínes szószt készítünk hozzá, bearanyozhatjuk vele az egész napunkat.

Bésamel vagy Alfredo?

Számos tejszínes tésztaszósz recept létezik, ezek pedig változatos elkészítési módokról árulkodnak. A legtöbb ilyen jellegű fogás azonban az olasz Alfredo szósz vagy a francia bésamel variációin alapul.

Előbbi a Fettuccine Alfredo nevű ételből származik, amelyet a 19. századi szakács, Alfredo di Lelio készített  olvasztott vaj és parmezán keverékéből. Ma a leggyakrabban egy rész vaj, három rész tejszín felfőzésével és négy rész frissen reszelt parmezán hozzáadásával állítjuk elő, amelyet fokhagymával, borssal és különböző fűszerekkel ízesíthetünk.

Ezzel szemben a bésamel tejből, lisztből és vajból készül, hogy aztán krémes kiegészítőjévé válhasson elsősorban a sütőben sült ételeknek.

Íme, tíz tésztaétel, ami ezeken alapul

Cukkinis, borsós spagetti

A tavasz ízei kelnek életre a cukkinis, borsós tésztaételben, amelyet az illatos bazsalikom tesz teljessé néhány csepp citrom fanyarságával, hogy aztán a sűrű tejszín és a sok-sok parmezán adjon neki extra gazdagságot.

Articsókás, kéksajtos fettuccine

A klasszikus Alfredo szósz felhasználásával készült articsókás, kéksajtos fettuccine a gomba semleges ízét hozza harmóniába a sós kéksajttal és az articsóka frissességével. A csupán húsz perc alatt elkészíthető fogás szintén Alfredo szószon alapul.

Tejszínes, prosciuttós tészta

Az Alfredo szósz segítségével készülő tésztaétel tele van ízekkel és aromákkal, amiről a gomba, a hagyma és az intenzív sósságú prosciutto sonka gondoskodik, és amit a friss spenót koronáz meg.

Tejszínes tészta saláta

A szósz majonézzel, tejföllel, csípős vajkrémmel és marhahúsleves alaplével készül, hogy ellenállhatatlanul zamatos, umamiban gazdag ízeket és mélységet adjon az ételnek. Jó választás köretnek sült húsok, grillezett zöldségek mellé.

Fehér szószos tészta

A csilipehellyel, borssal készült bésamel önmagában is összekeverhető a tésztával, de adhatunk hozzá mediterrán zöldségeket, például paradicsomot, olajbogyót és kaliforniai paprikát, vagy akár brokkolit, borsót és spenótot is. Növelhetjük fehérjetartalmát grillezett csirkével, sonkával vagy garnélarákkal, vagy mozzarellával, esetleg morzsolt kéksajttal is gazdagíthatjuk.

Tejszínes, fokhagymás, csirkés tészta

Huszonöt perc alatt elkészül ez az Alfredo szószon alapuló fogás, amelyet a lédús paradicsom vagy egy marék friss spenót,  a rengeteg foghagyma és a sült csirkemell tesz teljessé.

Tejszínes garnéla tészta

A tenger gyümölcsei friss íze tökéletesen illik a fehérborral gazdagított Alfredo szósz krémességéhez. A pillanatok alatt elkészülő étel remekül illik spagettihez és a tagliatelle tésztához is.

Tejszínes tészta ropogós gombával

A különböző gombafajták keverékét serpenyőben kell megpirítani, hogy aztán megúsztassuk őket a krémesen lágy Alfredo-szószban, mielőtt hozzákeverjük kedvenc tésztafélénkhez.

Tejszínes paradicsomos tészta

A lédús paradicsom és a krémes tejszínes tésztaszósz klasszikus kombinációt alkotnak, egy csipetnyi csilipehely hozzáadásával pedig extra pikánsságot is adhatunk ennek a végtelenül egyszerű fogásnak.

Gorgonzolás farfalle

A gorgonzola szósszal készült farfalle gazdag bésamellel készül, és amelyet kissé lepirított kolbászdarabok hozzáadásával gazdagítanak.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty)

besamel | szósz | olasz konyha | nagy sztori | alfredo

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram