Biofilikus dizájnnal és irodai ligettel hódít a LAB5 csapata

Bámulatosan sokrétűen használta a növényzetet a Skanska új, budapesti irodáját tervező fiatal belsőépítész csapat. A merész megoldások jutalma: elégedett megrendelő, elismerő kritikák, és egy komoly díj.

Biofilikus dizájnnal és egyedi megoldásokkal aratott komoly sikereket a Skanska svéd ingatlanberuházó budapesti központja. A LAB5 architects belsőépítészi munkáját nemzetközi szaklap is méltatta, a napokban pedig nemzetközi díjat is kapott.

De mi is az a biofilikus dizájn, és mitől több egy szokványos, növényekkel díszített irodánál? „Ez egy új trend a belsőépítészetben – kezdi Dobos András, a LAB5 dizájnere. – Számokkal bizonyítható, hogy a zöld jó hatással van a társas kapcsolatokra, és hatékonyabbá teszi a munkát.”

A biofilikus dizájn már a tervezéskor számol a növényzet elhelyezésével, figyelembe veszi a növények fény-, hő- és páraigényét, a telepítéshez pedig kertészeti cégek nyújtanak segítséget.

„Több új tervezésünkben is van növény, amelyek mostanában inkább már elburjánzanak, havonta vissza kell vágni őket.”

„Nem biztos, hogy a folyamatosan állandó hőmérséklet a jó, a növényeknek vannak ciklusaik, például a száraz és nedves, vagy hideg és meleg időszakok váltakozása” – jegyzi meg Dobos kollégája, Korényi Balázs.

Éppen ezért az állandó viszonyokat kedvelő növényeket telepítenek az irodákba, ahol a légmozgásokra is figyelni kell, nehogy kiszáradjanak.

Liget az iroda közepén

A Skanska irodájában ráadásul nem száműzték a sarokba a növényeket: szigeteket, határvonalakat alkotnak, térelválasztó funkciót töltenek be. „A térbeli elrendezés hosszas kísérletezés eredménye volt – jegyzi meg Dobos. – Az volt a cél, hogy mindenki tudjon ablak mellé ülni, és minden tárgyalónak legyen ablaka, még a teakonyhának is. Mivel elég mély traktusú házról van szó, a funkciók kintre kerültek, és középen maradt egy tisztás.”

Az első tervezési koncepció

Így teljesült a megrendelői idény, egy flexibilis tér, ahol akár harminc-negyven ember is összejöhet, de ahová adott esetben egy laptoppal is félre lehet vonulni.

„A növényzet tehát osztja is a teret, anélkül, hogy falakat és paravánokat kellene építeni, mi több, elnyeli a hangot, jót tesz a páratartalomnak, tehát elég funkcionális is” – mondja Dobos.

A legmodernebb irodák terei különböző rétegekből állnak, terek, csomópontok alakulnak ki, lehetőség nyílik a különböző csoportokban végzett munkákra, a lehető legrugalmasabban.

„Igazából ezek elég ősi dolgok, semmit nem találtunk fel újra, egyszerűen tudatosabban nyúlunk jól működő eszközökhöz – összegez Erdélyi Linda. – Ezek a funkciók egy lakásnál ugyanúgy kialakulhatnak, legfeljebb kisebb léptékben.”

Figyelemre méltó az álmennyezet nélküli megoldás is, ami növeli a térérzetet, másrészt mivel ezt az épületet a Skanska fejlesztette, a vendégeknek meg tudja mutatni, hogy „ez mi födémünk, ez a mi gépészetünk, ez a kábeltálcánk”, jegyzi meg Erdélyi.

Kelet, nyugat

A tizenegy éve alakult LAB5 stúdió a kezdetektől előszeretettel ötvözi a keleti és a nyugati térformálási szemléletet. Alapvetően a nyugati kultúrában élesebbek a határok, egy lakást például helyiségekre tagol, fix tereket használ, míg keleten inkább elmosódnak a határok, több az átmenet.

Persze a keleti hatások szervesen épülnek be a tervekbe, nem címkézhetők fel külön.

„Ha valamire mégis rámutathatnék, az a tárgyaló, ahol az üvegfal kettévág egy kertet. Ez része a tárgyalónak is, a közlekedőnek is, de a kettő összefügg, és az átlátás ugyanolyan fontos mindkét irányba”

– mondja Erdélyi, hozzátéve: „a Skanska a saját tereit egészen másképp használja az új irodában a korábbiakhoz képest. Az igényeket együtt vizsgáltuk meg, találtuk ki, és közösen döntöttünk a megbízóval.”

Egy érdekes térszervezési elvet a MOM Park egyik üzletében is megvalósított a LAB5: a függesztett álmennyezeti installáció észrevétlenül vezeti a vásárlót egy-egy kisebb és nagyobb körön, aszerint, hogy csak gyorsan feltankol, vagy nagy bevásárlást tart az illető. „Az a jó, ha észrevétlenül vezet” – bólogatnak nagy egyetértésben a dizájnerek.

„Zene, hangok, szagok, fények, fókuszpontok – ezeknek a háttérben kell maradniuk, mert a fő fókusz az eladni kívánt termék, mi pedig akkor vagyunk igazán elégedettek, ha valaki azt mondja: voltam a boltban, jól éreztem magam, de nem is vettem észre, milyen az álmennyezet, milyen a padló” – fejtegette Korényi.

Persze a növényzet és a mennyezet is egy-egy réteg a sok közül, a belső pedig akkor működik igazán jól, ha ezek a rétegek egymást erősítik.

A Skanska esetében a LAB5 dizájnerei megemlítik a térszervezést, és a színharmóniát is, amit a helyszínen lehet igazán jól átérezni.

Ezzel együtt a híre már messzire jutott: éppen az interjúnk előtti napon vették át Dobosék a Big SEE Interior Awardot Szlovéniában, ahol a Skanska HQ belsőépítészete első lett a workplace kategóriában.

Skanska HQ
Terület: 480 m²
Vezetőtervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Virág Anna Gáspár
Tervező: Nyerges Judit, Sipos Rebeka, Szegedi Zoltán

(Batár Zsolt fotóit a LAB5 hozzájárulásával közöltük.)

Ez is érdekelhet:

Alaposan felrúgja a konvenciókat a New York-i startupokat idéző budai iroda

Húszéves trendekkel szakított, a hagyományos irodai világításnak pedig éppen az ellenkezőjét valósította meg a The Alchemists stúdió a Grund! kommunikációs cég új központjában.

belsőépítész | belsőépítészet | skanska | nagy sztori | design

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom