Csak egy uniós országban nőttek nagyobbat a lakásárak, mint nálunk

Az Eurostat adatai szerint 2022 második negyedévében a bérleti díjak és a lakásárak is folyamatosan emelkedtek az Európai Unióban.

Míg a bérleti díjak 1,7 százalékkal, a lakásárak 9,9 százalékkal voltak magasabbak 2022 második negyedévében, mint 2021 azonos időszakában, hasonló pályát követve, mint 2010 és 2011 második negyedéve között. Jelenleg azonban eltérően alakultak a lakásárak és a bérleti díjak, míg utóbbiak egészen 2022 második negyedévéig folyamatosan emelkedtek, a lakásárak jelentősen ingadoztak.

A 2011 második negyedéve és 2013 első negyedéve közötti meredek zuhanást követően a lakásárak 2013 és 2014 között stabilak maradtak, majd egy 2015-ös hirtelen emelkedést követően gyorsabb drágulásba kezdtek, mint a bérleti díjak. Ha összehasonlítjuk 2022 második negyedévét 2010 azonos időszakával, azt látjuk, hogy az Európai Unió 19 tagállamában a lakásárak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a bérleti díjak.

A legmagasabb lakásárakat Észtországban, Magyarországon, Luxemburgban, Lettországban, Litvániában, Csehországban és Ausztriában találjuk.

Az adatok azt mutatják, hogy ezekben az országokban a lakásárak több mint kétszeresükre emelkedtek 2022 második negyedévében 2010-hez képest. Észtországban 196 százalékkal nőttek a lakásárak az idei év második negyedévében 2010-hez képest, de a többi országban is hasonló emelkedést figyelhetünk meg,

Magyarországon 168 százalékos, Luxemburgban 135 százalékos, Lettországban 131 százalékos, Litvániában és Csehországban egyaránt 130 százalékos, Ausztriában pedig 121 százalékos növekedést regisztráltak 2022 második negyedévében.

A fent említett országokkal ellentétben Görögországban huszonhárom százalékkal, Olaszországban nyolc százalékkal, Cipruson pedig hat százalékkal csökkentek a lakásárak.

Ami a bérleti díjakat illeti, ha 2022 második negyedévét 2010-hez hasonlítjuk, az EU huszonőt tagállamában emelkedtek, kettőben pedig csökkentek az árak. A legnagyobb mértékben Észtországban (214 százalékkal), Litvániában (139 százalékkal) és Írországban (82 százalékkal) emelkedtek. Görögországban ugyanakkor huszonnég Cipruson pedig 0,2 százalékkal csökkentek a bérleti díjak 2022 második negyedévében.

Az albérletárakra a rezsiköltségek is hatással lehetnek, ha pedig összehasonlítanád a világ különböző országainak az árait, azt itt megteheted.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images, Unsplash) 

európai unió | magyarország | bérleti díjak | lakásárak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom