Elkészültek a látványtervek, így fog kinézni a Ferihegy 1-es terminál

A dizájn a TB2-mólót és a Skycourtot készítő KÖZTI-nek köszönhető.

A Ferihegy 1-es terminálról a napokban annak kapcsán írtunk, hogy az orosz-ukrán helyzet miatt ismét bekerült a légiforgalmi vérkeringésbe, most pedig hírek érkeztek a további tervekről is, melyeket Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója mutatott be az AIRportal.hu-nak.

Mint a magazin írja, 2024 nyarára szeretnék újranyitni az 1. Terminált, mely többek között új, gyalogos be- és kiszállítást lehetővé tevő mólót kapna, amely hétezer négyzetméterrel bővítené a jelenlegi, huszonnégyezer négyzetméteres területét.

A TB2-mólót és a Skycourtot is készítő KÖZTI, vagyis Középülettervező Zrt. tervei teljes egészében készen vannak, jelenleg az engedélyeztetés zajlik. A beszerzés és a kivitelezés nagyjából két évet venne igénybe.

Az 1. Terminál ugyanakkor csak a várhatóan 2028-ra elkészülő 3. Terminál nyitásáig szolgálna a reptér kapacitásának növelésére,

ekkor bezárnák, illetve alkalmanként speciális gépeket szolgálhatna majd ki. Mivel maga az 1. Terminál műemlék, szeretnék a kivételes art deco épületet maradéktalanul megőrizni.

Az itt korábban használt technológia viszont már elavult, mivel kilenc éve nem kezel utasokat. A legfontosabb fejlesztések között szerepel új, korszerű ellenőrző sávok kialakítása, a feladott poggyászokat átvizsgáló berendezések cseréje, kényelmes és utasbarát várakozóhelyek kialakítása, valamint egy új, könnyűszerkezetes móló hozzákapcsolása a régi terminálépülethez, a légi oldalon.

A meglévő forgalmi előtér bővítésével hét repülőgép-állóhelyet terveznek megvalósítani az épülettel szemben, amelyeket gyalogos és buszos kapuk szolgálnának ki.

Ha minket kérdeznének, lennének még ötleteink, hogy mi mindennel bővülhetne Ferihegy.

(Forrás: AIRportal, képek: KÖZTI/Facebook/Budapest Airport)

1-es terminál | budapest airport | liszt ferenc nemzetközi repülőtár | újranyitás | ferihegy

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom