Ha eddig a tuti receptért bújtad az internetet, nem kell tovább keresni. Marcello Tully, egy Michelin-csillagos étterem séfjének receptje garantáltan sikert fog aratni.
Tully receptje azért zseniális, mert mindössze húsz perc alatt elkészíthető, a koronáját pedig lágy szezámöntete adja, amely dijoni mustárt, fehérborecetet és mogyorót is tartalmaz, így valóban tökéletes kiegészítője a halételnek.
Hozzávalók:
- 4 db 130 grammos lazacfilé
- 1 citrom leve
- növényi olaj
- só
- fekete bors
Szezámos dresszing:
- 2 evőkanál dijoni mustárt
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál fehérborecetet
- 200 ml napraforgóolaj
- 250 ml mogyoróolaj
- 150 g szezámmag
- só
- bors
Paradicsomos spenótos saláta:
- 2 db paradicsom
- 100 g spenót
- 10 g kapor
- olívaolaj
Elkészítés:
- Kezdjük az öntet elkészítésével! Egy nagy tálban habosra keverjük a mustárt és a cukrot a tojássárgájával és az ecettel. Fokozatosan adjuk hozzá az olajakat a masszához, ügyelve arra, hogy az olajok jól emulgeálódjanak!
- A szezámmagot két-három perc alatt egy száraz serpenyőben pirítsuk aranyszínűre! Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá az öntethez, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk!
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
- A saláta elkészítéséhez a paradicsomot egészben dobjuk bele forrásban lévő vízbe egyetlen percre, majd tegyük át jeges vízbe, azaz blansírozzuk! Ezt követően húzzuk le a héját, vágjuk negyedekre, és távolítsuk el a magokat! Daraboljuk fel egy centiméteres kockákra, és tegyük félre!
- A friss spenótot tegyük egy kevés olajjal együtt egy serpenyőbe, fonnyasszuk össze, közben ízesítsük sóval és borssal! Tartsuk melegen egészen a tálalásig!
- Sózzuk, borsozzuk a lazacfiléket, majd egy teljes egészében hőálló, azaz sütőbe is tehető serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat!
- Süssük a lazacot bőrével lefelé, nagyon forró olajban 2-3 percig, majd fordítsuk meg a halakat, és tegyük a serpenyőt a sütőbe további 8 percre!
- Vegyük ki a halat a serpenyőből, és hagyjuk pihenni! Közben keverjük össze a kaprot és a paradicsomot egy kevés olívaolajjal!
- A tálaláshoz elsőként halmozzunk egy kevés spenótot a tányér közepére, majd mehet rá a lazac is! Csurgassunk rá egy kevés citromlevet, majd díszítsük a kapros paradicsommal! Végül kanalazzunk a dresszingből a hal köré egy nagyobb adagot!
(Fotók: Unsplash, Getty Images)
recept | karácsony | tökéletes | michelin-csillag | tipp | lazac
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!