Elkészült az éves boldogságjelentés: mi változott Magyarországon?

A boldogság március 20-i nemzetközi napja alkalmából publikálta éves jelentését a World Happiness Report.

A felmérésben 143 ország lakosait kérdezték arról, hogy hogyan értékelik az életüket egy nullától tízig terjedő skálán a következő tényezőket tekintve: mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, mennyire gondolják nagylelkűnek magukat és mennyire látják borúsan a jövőt.

A felmérés során figyelmebe vették az egy főre jutó GDP-t és a várható egészségben eltöltött élettartamot is.

Az eredmények szerint pedig, ahogyan eddig hat éve mindig, most is Finnország bizonyult a legboldogabb országnak, és Svédország, Dánia, Izland és Norvégia is megőrizte a helyét a top tízben.

Feltűnő azonban, hogy nőtt a boldogtalanság a nyugati fiatalok körében, így az Egyesült Államok és Németország a jelentés több mint egy évtizedes története során először esett ki az első húsz helyezett közül. Helyüket Costa Rica és Kuvait vette át a tizenkettedik illetve a tizenharmadik helyen, míg a kelet-európai országok közül Szerbia, Bulgária és Lettország számolt be a legnagyobb boldogságnövekedésről. Az utolsó helyen továbbra is a humanitárius katasztrófa sújtotta Afganisztán áll, amely a tálibok 2020-as hatalomátvétele óta található ott.

A jóllétet vizsgáló korábbi kutatások gyakran megállapították, hogy a boldogság gyermekkorban és tizenéves korban a legmagasabb, majd középkorban csökken, és a nyugdíjba vonuláskor ismét emelkedik. A mostani jelentés azonban azt találta, hogy egyes országokban a fiatalabb generációk magányosabbak, mint az idősebb korosztályok.

A kutatók szerint ennek okait a közösségi média negatív hatásaiban, a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos növekvő polarizációban és a gazdasági nehézségekben kell keresni.

Magyarország az ötvenhatodik helyen végzett, öt helyet rontva a tavalyi ötvenegyedik helyről.

Az első tíz helyezett:

 1. Finnország
 2. Dánia
 3. Izland
 4. Svédország
 5. Izrael
 6. Hollandia
 7. Norvégia
 8. Luxemburg
 9. Svájc
 10. Ausztrália

És az utolsó tíz alulról felfelé:

 1. Afganisztán
 2. Libanon
 3. Lesotho
 4. Sierra Leone
 5. Kongói Demokratikus Köztársaság
 6. Zimbabwe
 7. Botswana
 8. Malawi
 9. Eswatini (Szváziföld)
 10. Zambia

Ha szeretnénk megismerni a finnek boldogságának titkát, akkor itt a lehetőség.

(Forrás: DW, MTI, képek: Getty Images)

legboldogabb | finnország | országok | ország | boldogság

FOLYTASD EZZEL

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Wizz Air

Egy utazási szakértő elárulta, mi az a két leggyakoribb hiba, amit a repülőn alvásnál elkövetünk

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom