Ennek az európai országnak van most a világon a legértékesebb útlevele

A VisaGuide.World a világ 199 útlevelét értékelte, melyek közül most a spanyol útlevél a legerősebb.

A spanyol állampolgárok negyvenhárom országba léphetnek be útlevél, további százhatba pedig vízum nélkül. Emellett tizenegy országba utazási engedéllyel (eTA), harmincba érkezési vízummal, tizennyolcba pedig online vízummal utazhatnak. Mindössze tizennyolc országba kell hagyományos vízumot igényelniük.

A lista második helyezettje Szingapúr, a harmadik pedig Németország lett, a negyedik Olaszország, az ötödik pedig Franciaország. Magyarország a tizenharmadik helyen áll.

Az uniós és a schengeni útlevelek mind a táblázat élén szerepelnek, az index első negyven helyén mindössze kilenc nem uniós illetve schengeni útlevél található.

A második helyezett Szingapúr után Japán a tizenötödik, Dél-Korea a huszonhetedik, az Egyesült Királyság a huszonnyolcadik, Új-Zéland a huszonkilencedik, Ausztrália a harmincnegyedik, Kanada a harmincnyolcadik, az Egyesült Arab Emírségek a harminckilencedik, az Egyesült Államok pedig a negyvenedik lett.

A VisaGuide.World szerint az útlevélindexük a legpontosabb útlevélerősség-mutató, mivel nemcsak a vízummentességen alapul, hanem egy gondosan felépített képleten, amely több tényezőt is figyelembe vesz. Az index ráadásul havonta frissül a vízum- és utazási irányelvek legfrissebb változásaival.

Idén februárban, amikor az első rangsor született, még az olasz útlevél volt a legerősebb európai útlevél, de ez a világon csak a harmadik helyre volt elég Szingapúr és Japán mögött.

Akkoriban az olasz állampolgárok negyvenöt országba utazhattak útlevél nélkül, százba vízummentesen, tizenegybe online utazási engedéllyel, nyolcba e-vízummal, harmincötbe pedig érkezési vízummal. További huszonnyolc országhoz volt szükség hagyományos vízumra. A teljes lista itt található.

Egy másik útlevélindex nemcsak a legerősebb útleveleket, hanem a legnyitottabb országokat is kiemelte, vagyis azokat, amelyekbe a legtöbb államból lehet vízummentesen vagy könnyített vízummal beutazni. A legtovább turistaként pedig ezekben az országokban maradhatunk.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

vízum | legerősebb | VusaGuide | útlevél | útlevélindex

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom