Annyi jég tolódott el az északi sarkvidéken, hogy új szigetet fedeztek fel a tudósok

Dán sarkvidéki kutatók szerint felfedezték a világ legészakibb szigetét Grönland partjainál.

A Koppenhágai Egyetem tudósai kezdetben azt hitték, hogy az 1978 -ban felfedezett szigetre, Oodaaqba érkeztek, ám a valóságban egy addig ismeretlen helyen kötöttek ki.

"Meg voltunk győződve arról, hogy a sziget, amelyen állunk, Oodaaq, amelyet addig a világ legészakibb szigeteként regisztráltak" – mondta Morten Rasch expedícióvezető, az egyetem földtudományi és természeti erőforrás-gazdálkodási tanszékének munkatársa. Hozzátette, hogy amikor a szigetről és annak koordinátáiról a közösségi médiában fotókat tett közzé, számos amerikai szigetvadász jelezte, hogy a megállapítása valószínűleg téves.

A még elnevezésre váró sziget Oodaaqtól északra található. Az egyetem szerint a mindösszesen 30x60 méteres, apró szigetet az északi sarkvidék jégtakarójának eltolódása miatt fedezték fel, ugyanakkor nem tekintik az éghajlatváltozás következményének. Rasch elmondása alapján a sziget elsősorban iszapból és kőből áll,

és véleménye szerint nem lesz hosszú életű, mivel egy erős vihar következtében bármikor el is tűnhet.

Bár a kutatók szerint a sziget felfedezése nem a klímaváltozás miatt történt, nem szabad elfelejtenünk, hogy annak következményei sajnos időről időre hatással vannak az északi világ klímájára is, az elmúlt években felerősödő hőhullámok pedig a vártnál nagyobb károkat okoztak. Grönland ennek ellenére továbbra is lenyűgöző – ezt pedig Jan Erik Waider fotói is igazolják.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash)

expedíció | utazás | grönland | kutatócsoport | északi-sarkvidék

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom