Az egyik legnépszerűbb európai ország hatalmas változásokról döntött a légi közlekedésben

Franciaország már hozott hasonló intézkedést 2022 decemberében, most Spanyolország készül a sokakat érintő döntés meghozatalára. 

Spanyolország azt tervezi, betiltják azokat a rövid távú járatokat, amelyek menetideje két és fél óránál rövidebb és amelyek esetében a vonatközlekedés megoldható. Az ország így kívánja csökkenteni a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátását. Ezenkívül fontolóra veszik a magánrepülőgépek korlátozását és a légi közlekedési ágazatban üzemanyagként használt kerozin megadóztatását.

Egy tanulmány szerint a lépéssel több mint háromszázezer tonnára csökkentené évente a szén-dioxid-kibocsátást, ami azt jelenti, hogy ennek mértéke összesen több mint harmincezer tonnával lenne kevesebb minden évben. A döntés a jelentések szerint évente huszonegyezer járatot és három millió utazót érintene.

Egy jelentés szerint az alábbi járatokat törölhetnék:

  • Barcelona – Valencia – Barcelona
  • Madrid – Málaga – Madrid
  • Madrid – Pamplona – Madrid
  • Madrid – Santiago de Compostela – Madrid
  • Madrid – Sevilla – Madrid
  • La Coruña – Madrid – La Coruña
  • Granada – Madrid – Granada
  • Logroño – Madrid – Logroño

Érdekesség, hogy a belföldi spanyol járatok tizennégy elemzett útvonalából tizenhárom esetében olcsóbb a repülős közlekedés jelenleg, mint az annál jóval környezetbarátabb vonat alternatíva. Az egyetlen kivétel a Madridból Barcelonába vezető útvonal volt, ott jobban megéri anyagilag, ha vonatra száll az ember, mintha repülőre ülne.

Az Iberia spanyol légitársaság szerint azonban a belföldi járatok a teljes szén-dioxid-kibocsátás kevesebb mint egy százalékáért felelnek az országban. Emellett úgy vélik, hogy belföldi járatok nélkül nem lehet kiszolgálni azt a több millió utazót, akik átszállásra kényszerülnek a közép- és hosszú távú utak során.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

légi közlekedés | repülő | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram