Március 28-án éjjel szállították el az utolsó leveleket légi úton, véget ér a repülő posta Németországban

A német posta lépése a levélküldemények jelentőségének csökkenését is tükrözi, miközben lefarag az ország karbonlábnyomából.

Hatvanhárom év után március 28-án éjjel szállították el az utolsó leveleket Észak- és Dél-Németország között az Eurowings és a Tui Fly repülőgépei, amelyek a Stuttgart-Berlin, Hannover-München és Hannover-Stuttgart útvonalakon közlekedtek.

Az említett célállomások között a küldeményeket ezentúl közúton szállítják majd, így a vállalat több mint nyolcvan százalékkal csökkentheti a szállításhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátását ezeken az útvonalakon.

Mint Marc Hitschfeld, a cég anyavállalatának, a DHL Group németországi posta- és csomagküldő részlegének operatív igazgatója elmondta,

a klímaváltozás idején a belföldi levelek légipostázása már nem indokolható már csak azért sem, mert a levelek gyors kézbesítése már nem akkora elvárás, mint az elmúlt évtizedekben volt.

A német kabinet már decemberben jóváhagyta a jogszabály-tervezetet, most még rá kell bólintania a parlamentnek is. Ezzel együtt kisebb lenne a nyomás a postán a levelek kézbesítési idejével kapcsolatban is, így tovább lehetne csökkenteni a költségeket. Jelenleg a levelek legalább nyolcvan százalékát a feladást követő munkanapon kézbesíteni kell. A tervezett új szabályok szerint a harmadik munkanapig kell majd kilencvenöt százalékot kivinni.

A német belföldi postai járatok 1961 szeptemberében indultak, de az 1990-es évek közepe óta mind a légi úton szállított postai küldemények mennyisége, mind a kiszolgált célállomások száma drasztikusan lecsökkent.

A magyar posta három éve vezetett ki két, valaha nagyon népszerű szolgáltatást, Párizsban pedig valódi turistacsalogatóvá váltak az elkallódott postai csomagokat áruló boltok.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

légi | levelek | repülő | posta

FOLYTASD EZZEL

Egy légiutas-kísérő elárulta, milyen ruhadarabok viselése miatt tilthatják meg, hogy felszállj a gépre

Ez a patinás olasz város követné Velence példáját

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom