Az utazók ajánlásával: Európa féltve őrzött titkai tárulnak fel ezen a nyolc felejthetetlen útvonalon

Vonaton, kompokon és buszokon járták Európát Törökországtól Norvégiáig az utazók, akik megosztották tapasztalataikat a neves magazinnal.

A Guardian arra kérte olvasóit, hogy írják meg, melyek voltak a legemlékezetesebb európai utazásaik. Íme, a beszámolók.

Kompozás a fjordon át Albániában

Roy Messenger a négyórás autóút helyett komppal utazott Komanból Fierzába a Drin folyón keresztül. Mint írta, a Berisha-komp tíz autót és gyalogos utasokat fogad, és bármilyen is legyen az időjárás, mindenki fent ül, hogy gyönyörködjön a kilátásban. A tájat erdővel borított dombokkal és magas, sziklás hegyek alkotják, amelyeken kivehetők a különböző színű rétegek.

Buszozás a hegyekben Montenegróból Horvátországba

A Podgoricából Dubrovnikba tartó festői buszút a balkáni természeti pompa gazdagságát tárja elénk, amelyen a Kotori-öböl látványa csak egy a sok csúcspont közül. Kígyózó szerpentinek ölelik körbe a partvonalat, miközben pazar kilátás nyílik az azúrkék vízre a buja zölddel díszített sziklák előtt. A fináléban Dubrovnik ősi falai tűnnek fel, amelyek időtlen bájjal és varázslattal fogadják a látogatókat.

Kerékpáros kalandok a norvégiai Lofoten-szigeteken

 A norvég sarkkörön fekvő Lofoten-szigetek hegyei ideálisak a kerékpáros felfedezésre, mivel az ember inkább közöttük, mint rajtuk halad. A szigeteket összekötő hidak ráadásul még érdekesebbé teszik az utazást.

Paul Kirkwood Svolværből indult, és a szigetcsoport déli csücskén található, bájos piros faházakkal szegélyezett kis faluba, Å-ba érkezett meg.

Å
Fehér éjszaka egy skandináv kompon

Ann kényelmesnek és romantikusnak nevezte a nagyjából tizenhét órás utazást a Balti-tengeren Helsinkiből Stockholmba tartó kompon, amelyről júniusban utazva egy fehér éjszakának lehetett tanúja: a nap hajnali 3-kor ment le, és néhány órával később már fel is kelt. Az útvonal része az Interrail-hálózatnak is, így a Tallink kompjáratain harminc százalékos kedvezményt lehet kapni a 95 eurós egyirányú viteldíjból.

Theroux nyomában Isztambulig

Lee Hanvey a Paul Theroux amerikai útikönyvíró 1975-ös, The Great Railway Bazaar (A nagy vasúti bazár) című könyvében említett utazás európai szakaszát megismételve Manchester külvárosából utazott Isztambulba. Egy globális Interrail bérlettel próbálta követni a velencei Simplon-Orient Expressz útvonalát, miközben lassabb és gyorsabb, a szocializmus nyomait őrző és graffitivel borított vonatokon, valamint egy kis buszos kitérővel jutott el a célállomásra Svájcon, Olaszországon, Ausztrián, Horvátországon, Szerbián és Bulgárián keresztül.

A legszebb balkáni vonatút

A Belgrádból a montenegrói kikötőbe, Barba tartó vonat talán Európa leglassabbja, a 476 kilométeres utat tizenegy óra alatt teszi meg, miután szinte minden faluban megáll. A lassúságért azonban bőven kárpótolja az embert a látvány.

A vonat mély szurdokokon, kanyonokon és hegyeken halad át, emellett az út részét képezi a mintegy négyszáz viadukt is.

Bar
Vonatozás az istenek partján

A Pizzo és Reggio Calabria között haladó vonatról Calabria partvidékét csodálhatjuk meg, amelyet a lenyűgöző, türkizkék tenger, a védett öblök és sziklás tájak miatt az istenek partjának is neveznek. A vonat megáll Tropeában is.

Madarak és tengerpartok Vlielandban

Monique Gadella Newcastle-ből Amszterdamba kompozott, majd Harlingenből Vlieland szigetére. A dűnéken átbiciklizve végtelen homokos partokat talált, a Kroon's Polders természetvédelmi terület pedig a madarászok igazi paradicsoma. A kis szigeten rengeteg kerékpárút található, az egyetlen faluban, Oost-Vlielandban pedig étterembe is beülhet az ember.

Itt hét alig ismert, de elbűvölő falut mutatunk, amit tavasszal érdemes meglátogatni.

(Forrás: Guardian, képek: Getty Images)

nagy sztori | legjobb | Európa | vonat | utazás

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram