Két magyar szőlőbirtok is bekerült a világ legjobbjai közé

A World’s Best Vineyards idén is összeállította a világ legjobb szőlőbirtokainak listáját, amelyek nemcsak felejthetetlen élményt és kiváló borokat kínálnak, de többségében építészeti remekművek is.

A díjátadót a spanyol Rioja borvidéken tartották, ahol a második helyezett pincét találjuk, de az első díjat egy argentín borászat, az Andok lábánál fekvő, mendozai Catena Zapata vitte el, amelyet Dél-Amerika Grand Cru-jaként emlegetnek.

A maja piramisra hasonlító borászatot a kontinens ősi templomai ihlették, ami pedig a borokat illeti: malbecet, cabernet sauvignon-t és chardonnayt kóstolhatunk három, különböző túra keretében, melyek közül az egyiken, melynek Blending Games, Keverő játék a neve, egy napra megízlelhetjük a borászkodást, és valami egyedit alkothatunk a különleges nedűkből.

A második helyen a Bodegas Marqués de Riscal végzett, melynek rózsaszín-arany titániumtetős épületét Frank Gehry tervezte a régió boraitól inspirálódva.

Ez már önmagában is különleges élmény, amit a benne található, Michelin-csillagos étterem csak tovább fokoz.

A harmadik helyre a chilei Cachapoal-völgyben található VIK került, amely az innovációt és a tudományt helyezi tevékenységének középpontjába. Miután két évig kereste az optimális helyet a bortermeléshez, Alex és Carrie Vik 2004-ben a Cachapoal-völgy Millahue nevű szegletében állapodott meg, melyet az őslakosok "arany helyként" tartanak számon.

Similjan Radic építészmérnökkel együttműködve korszerű, de a vadregényes környezetbe illeszkedő pincészetet hoztak létre, és a környezet iránti elkötelezettég abban is megnyilvánul, hogy a borászat 4300 hektárjának nagy része természetvédelmi terület őshonos növény- és állatvilággal.

Az ötvenes listára két magyar pince is felkerült, mindkettő Tokajból. A Szepsy pincészetet a 35. helyen, a Disznókő Szőlőbirtokot pedig a 45. helyen találjuk.

A  leírás szerint a Szepsy család az 1500-as évek óta borászkodik Tokajban, és állítólag ők palackozták az első aszúbort is 1631-ben. A Szepsy-generációk az idők során több mint háromszáz furmintvariációt azonosítottak.

A Disznókő a tokaji borászat rendszerváltás utáni reneszánszának élvonalába tartozik, a Zempléni-hegység lejtőin, az Alföldre néző tökéletes fekvésű, száraz, ásványos fehérborairól és kiváló édes aszúiról híres.

Magyarországon egyébként található néhány olyan pincészet, amelyről első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy nálunk van, de a közelben is találunk érdekességeket.

(Forrás: Irish News, World's Best Vineyards, képek: Getty Images, Disznókő Tokaj/Facebook, VIKwine/Facebook, Szepsy/Facebook)

pince | borászat | szőlészet | pincészet | szőlőbirtok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom