A fél világ ebbe a városba költözne most, ha tehetné

Világszerte húszezer városlakó, illetve utazási újságíró mondta el a TimeOut utazási magazinnak, hogy mely városokat tartja a legjobbnak a gasztronómiai, építészeti és kulturális felhozatal alapján.

Ebből pedig kibontakozott egy lista, amelynek élén New York áll, elsősorban virágzó kulturális élete, ezen belül is jobbnál jobb múzeumai miatt. Az előkelő helyezésben ugyanakkor a város globális hírneve is szerepet játszott: rengetegen szeretnének odaköltözni.

A második helyre viszont egy meglehetősen megosztó hely, a dél-afrikai Fokváros került, ahol az utazókat a tenger, a város és a hegyvidéki környezet lenyűgöző látványa bűvöli el leginkább. Itt is említésre méltó a kulturális kínálat a múzeumi éjszakáktól a Theatre on the Bay előadásaiig, és nemrég maga a Time Out is nyitott itt egy gasztrocsarnokot Market Cape Town néven.

Az itt élők szerint azonban a turistacsalogató élmények a város polgárai többségének elérhetetlenek, és az egyenlőtlenségek talán még szembetűnőbbek, mint valaha. Aki turistaként meg akarja érteni a várost és lakóit, annak ki kell lépnie a buborékjából. Erre pedig különösen alkalmas a Robben-sziget vagy a District Six múzeum, ami az ország apartheid-történelmével foglalkozik.

A harmadik helyen, és európaiként az elsőn Berlint találjuk, melynek pezsgő éjszakai életét emeli ki a magazin, majd a legendás pubok és ingyenes múzeumok otthona, London következik. Madrid pedig elsősorban kivételes gasztronómiai színtere miatt került az első ötbe.

Ugyanakkor, mint a Time Out magazin szerkesztője, Grace Beard elmondta, a listán szereplő városok közös jellemzője az erős közösségi szellem és a markáns atmoszféra.

Így alakult a tízes lista:

1. New York City
2. Fokváros
3. Berlin
4. London
5. Madrid
6. Mexikóváros
7. Liverpool
8. Tokió
9. Róma
10. Porto

Izgalmas múzeumokból Berlinben sincs hiány, és most különösen megéri beneveznünk néhány múzeumlátogatásra. Ha pedig a legjobb ár-érték arányú városokat keressük egy hétvégi kiruccanáshoz, erre induljunk.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

timeout | legjobb | város | Fokváros | berlin

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram