Már nem Kína a világ legnépesebb országa

Napi nyolcvanhatezer gyermek születik Indiában, ahol már most másfél milliárdan élnek.

Az ENSZ az 1950-es években kezdte el vezetni a globális népességrekordokat, az elmúlt több mint hetven évben pedig a rangsort mindig Kína vezette. Az elmúlt évtizedekben olyan magas volt a népességnövekedés az országban, hogy 1980-ban bevezették a széles körben bírált egy gyermekes politikát, ami egészen 2016-ig érvényben volt.

2019-ben az ENSZ még azt jósolta, hogy Kína népessége tovább fog növekedni és csak 2031-ben éri majd el csúcspontját, azonban végül nem így lett, a lakosság száma ugyanis csökkenni kezdett. Így az elmúlt hetven évben először

India megelőzte Kínát és közel másfél milliárd lakosával a világ legnépesebb országa lett.

A szakértők úgy vélik, hogy ez az egy gyermekes politika utóhatása. Mint ismert, a kínai kormány pénzbírsággal sújtotta a többgyermekes családokat, abortuszra kényszerítette a nőket, és sterilizálta a kínai állampolgárokat. Indiában viszont több mint egymilliárddal nőtt a népesség az 1950-es feljegyzések kezdete óta.

Míg Kínában a napi közel ötvenezer csecsemő születik, Indiában most ez a szám nyolcvanhatezerre tehető.

Az ENSZ most arra számít, hogy India 2064-re eléri 1,7 milliárdos népesedési csúcsát.

(Forrás: Timeout, fotók: Getty)

kína | india | népesség | népességfogyás | népességnövekedés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom