A világ hat legszebb csillagvizsgálójából még csodásabb az univerzum

A csillagok, a bolygók, az égi jelenségek azóta nyűgözik le az embert, amióta világ a világ. Nem csoda, hogy a földünk számos pontján az univerzum előtt látványos csillagvizsgáló állomásokat építetek.

Ezek a helyek azonban nemcsak építészeti szempontból lenyűgözőek, de nagyszabású tudományos kutatások katalizátorai is. Mutatjuk a világ hat legszebbjét!

Jantar Mantar (Új-Delhi, India)

A Jantar Mantar obszervatórium India legrégebbi és leghíresebb csillagvizsgálója. 1724-ben építette II. Maharaja Jai ​​Singh, aki élénken érdeklődött a csillagászat iránt. Az obszervatóriumban csillagászati táblázatokat készítettek, valamint megfigyelték a Nap, a Hold és a bolygók mozgását.

A lenyűgöző geometriai formájú homokkő építmény mély, terrakotta színeivel az UNESCO Világörökség része.

Teide Obszervatórium (Kanári-szigetek, Spanyolország)

A Tenerifén található Teide vulkán tetején, avatták fel 1964-ben a Teide Obszervatóriumot, melynek futurisztikus fehér kupoláinak tucatjai törik meg a vulkanikus vidék monoton táját. A kanyargós hegyi utakon megközelíthető csillagvizsgálóban számos ország teleszkópja megtalálható, mivel

ez volt a világ egyik első, valóban nemzetközi obszervatóriuma.

A csillagvizsgálóban számos kisebb bolygót fedeztek már fel, és ott pillantották meg először az első barna törpét is, ami soha nem volt képes arra, hogy valódi csillaggá váljon.

Sydney Obszervatórium (Ausztrália)

A Windmill Hill Park felett található erődszerű obszervatórium a sydneyi Harbour Bridge-re néz, és napjainkban a helyi iparművészeti és tudományos múzeum részeként működik. A Sydney Obszervatóriumot 1858-ban építtette Alexander Dawson, stílusában az olasz villákat idézi meg.

Griffith Obszervatórium (Los Angeles, Kalifornia)

A Hollywood-hegy déli lejtőjén található Griffith Park ad otthont Kalifornia legnépszerűbb és legismertebb obszervatóriumának. Az öntött betonból készült art deco műemlékben található planetárium és csillagvizsgáló lélegzetelállító kilátást kínál a Los Angeles-i medencére.

Páratlan kontrasztot mutat be a lábainál fekvő város csillogó fényei és az éjszakai égbolt égitestei között.

A John C. Austin és Frederic Morse Ashley építészek által tervezett, 1935-ben átadott épület ikonikus homlokzata több mint százhetven filmben szerepelt már, egyebek mellett megjelenik a Terminátorban is.

Al Riyam Park Obszervatórium (Maszkat, Omán)

Omán fővárosa, azaz Maszkat közelében, egy hegyoldalban található az obszervatórium, melynek formája a tradicionális tömjénégetőre hasonlít, de megidézi a környék mesés palotáit és Scheherazade meséit is.

Fabra Obszervatórium (Barcelona, ​​Spanyolország)

A Tibidabo-hegy tetején álló Fabra Obszervatórium Barcelonára néző kilátással rendelkezik. A csillagvizsgáló a világ negyedik legrégebbi, ma is működő építménye, melyet 1904-ben alapított a Barcelonai Királyi Tudományos és Művészeti Akadémia. Az épületet Josep Domènech i Estapà építész tervezte szecessziós stílusban, és a korszak építészeti gyöngyszemként tartják számon napjainkban is.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

csillagvizsgáló | obszervatórium | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom