A világ tíz legszokatlanabb húsvéti hagyománya

A világ legnagyobb omlettje mellé a locsolkodást is beválogatta az egyik ismert nemzetközi utazási magazin, a Wanderlust a világ legszokatlanabb húsvéti szokásai közé.

1. Húsvéti bilby - Ausztrália

A bilby a húsvéti nyuszi ausztrál változata, amelynek populációja egyre fogy, így húsvétkor a csokoládéból megformázott állatokkal hívják fel a figyelmet a kihalás szélén lévő állatfajra.

2. A világ legnagyobb húsvéti omlettje - Franciaország

Minden évben húsvét hétfőn Haux lakói több mint négyezerötszáz tojást törnek bele egy hatalmas serpenyőbe, hogy elkészítsék a világ legnagyobb húsvéti omlettjét. A reggelit több mint ezer ember fogyasztja el közösen a város főterén.

3. Locsolkodás - Magyarország

A Wanderlust az összeállításában felhívja a figyelmet, hogy a locsolkodás autentikusan egy vödörnyi vízzel történik Magyarországon, a hagyományunk gyökerei pedig a régi időkbe nyúlik vissza, amikor is a víz az egészség és a termékenység megőrzésének szimbóluma is volt.

4. Húsvéti boszorkányok - Finnország

A Halloween korán érkezik Finnországba. Húsvétkor a gyerekek boszorkánynak öltöznek, és seprűnyélen lovagolnak az utcákon, hogy édességre vadásszanak.

5. Dohányfák - Pápua Új-Guinea

A színes tojásdíszek helyett Pápua Új-Guineában szivarokkal és dohánnyal díszítik fel a fákat már jóval húsvét előtt, hogy aztán az ünnepekkor el is füstöljék azokat.

6. Keresztre feszítés - Fülöp-szigetek

A legdrámaibb húsvéti hagyomány minden kétséget kizáróan a Fülöp-szigetekhez kapcsolódik, ahol a katolikusok egy csoportja keresztre feszíti saját magát, így kívánnak megtisztulni a világ bűneitől.

7. Vörös tojás - Görögország

A húsvétkor világszerte színes, díszes tojásokat festenek, Görögországban azonban csak piros tojásokkal találkozhatunk, amelyek Krisztus vérét szimbolizálva hirdetik a feltámadást, a megújulást, a halál felett aratott győzelmet.

8. Passió helyett krimik - Norvégia

Norvégiában húsvétkor a televíziós csatornák különböző krimiket sugároznak, évről évre új filmeket dobnak a piacra, amelyeket rendre húsvétra időzítenek. A norvégok ilyenkor elvonulnak a világ zajai elől és izgalmas filmeket néznek, vagy detektív könyveket olvasnak.

9. A nagy húsvéti nyuszi vadászat - Új-Zéland

Míg a világban számos helyen a kertben elrejtett tojásokra vadásznak, addig Új-Zélandon a nyuszik kerülnek a célkeresztbe. Több mint ötszáz vadász verseng ilyenkor egy trófeáért és az ahhoz kapcsolódó busás pénzdíjért.

10. Ostorcsattogtatás - Csehország és Szlovákia

Húsvét hétfőn Csehországban és Szlovákiában a férfiak és fiúk szalagokkal feldíszített ostorokkal járják az utcákat, hogy megcsapkodják velük a lányokat, akiknek így kívánnak jó egészséget és szépségük megőrzését.

(Forrás: Wanderlust, fotók: Getty)

népszokás | húsvét | hagyomány | szokás | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom