Ezek a legvágyottabb belföldi úti célok a hölgyek körében

A tavalyi teljes vendégforgalom negyvenhat százalékát a női vendégeknek köszönhetik a hazai szálláshelyek, akik a fővárost követően legszívesebben Siófokot, Hajdúszoboszlót és Hévízt keresték fel. Míg a legtöbb külföldi női látogató Németországból érkezett, addig a vendégarányt tekintve Ausztráliából, Dél-Koreából és Írországból látogattak hazánkba a férfiak számát is meghaladóan a női utazók. Utazási szokásaikról elmondható, hogy az összes korcsoportban szívesen kelnek útra és legszívesebben szállodákban szállnak meg ‒ derül ki a Nemzeti Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség nőnap alkalmából szedett egy csokorba.

2023-ban több mint tizenöt millió bel- és külföldi utazó fedezte fel Magyarországot, a hazai szálláshelyek pedig negyvenegy milliónál is több vendégéjszakát regisztráltak. Bár országosan a nemek aránya kicsivel ugyan, de a férfiak felé billen, egyes turisztikai térségekben közel ugyanannyi női vendéget regisztráltak: a Sopron-Fertő (49%), a Mátra-Bükk térségben (49%) és a Balaton esetében is (48%) kiemelkedően magas volt a hölgyek aránya.

Több település esetében pedig elmondható, hogy kifejezetten női desztinációknak számítanak, így

Cserszegtomaj, Cserkeszőlő, Szarvas és Noszvaj is.

A szálláshelyválasztást tekintve az NTAK adatok alapján leginkább hotelekben szállnak meg a nők, foglalásaik ötvenhat százaléka, közel négy millió éjszaka érkezett ilyen szálláshelyekre 2023-ban. Ha nem szállodában foglaltak szállást, akkor a legnépszerűbbek az egyéb és magánszálláshelyek voltak a körükben, ide a hölgyekhez köthető foglalások huszonnyolc százaléka szólt.

A belföldi női turisták legnagyobb számban Budapestről, Pest vármegyéből, Győr-Moson-Sopronból és Borsod-Abaúj-Zemplénből indultak útnak, és többségük Balaton, Mátra-Bükk, valamint Budapest környéke térségek felé vették az irányt. Az NTAK adatai szerint

a legtöbb női nemzetközi vendéget Németországból, Romániából és Csehországból köszönthettünk.

A külföldi vendégéjszakák számát figyelembe véve Szarvason több mint hatvan százalékban nők éjszakáztak, míg Harkányban, Berekfürdőn és Csopakon is ötvenöt százalék körüli volt a hölgyekhez köthető éjszakák száma.

Az adatok alapján a női utazók legfőbb utazási motivációit 2023-ban az üdülés, szórakozás, pihenés, a rokonok, barátok és ismerősök látogatása, valamint egészségük megőrzése jelentette. Sokan közülük akár egyéni utazóként is elindultak:

a hölgy utazók huszonkét százaléka egy főre foglalt szállást.

Tavaly a legifjabb hölgy turista alig pár hónapos, a legidősebb pedig száz éves volt. A női utazók körében a 45-54 évesek (19%), a 35-44 évesek (18%), illetve a 25-34 év közöttiek (17%) korosztályos részesedése volt a legnagyobb.

Nemcsak a nők utaznak szívesen, nőnap alkalmából az utazás is népszerű program az NTAK adatok alapján, a március 8‒10-i hétvégére az előző héthez képest négy százalékkal több, közel kétszázhúszezer foglalás érkezett a hazai szálláshelyekre.

(Forrás: MTÜ, fotók: Getty)

belföld | nők | utazás | úti cél

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram