Tartanád a hagyományokat, de nem szeretnéd nehéz lencselevessel indítani az évet? Készíts egészséges lencsés fogásokat egyszerűen!
Lencsés-avokádós szendvics
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kenyér
- avokádó
- főtt lencse
- bazsalikom
- paradicsom
- só, bors
Tökéletes előétel vagy könnyű újévi reggeli lehet a lencsés-avokádós szendvics, ami csupán egy kis előkészítést igényel. Érdemes előzőleg megfőzni a lencsét hozzá, hogy aztán valóban pillanatok alatt összeállítható legyen.
A teljes kiőrlésű kenyérre vékonyan rászeleteljük az avokádót, ráhalmozunk egy evőkanálnyi lencsét, majd mehet rá egy-két levél friss bazsalikom és paradicsomkarika is. Sózzuk, borsozzuk, frissen fogyasztjuk.
Vegán lencseragu
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 nagy sárgarépa
- 2 zellerszár
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 ½ evőkanál pirospaprika
- ½ teáskanál kömény
- 1 ½ csésze lencse
- 800 gramm paradicsomkonzerv
- 1 liter alaplé
- 1 teáskanál só
- 3 csésze bébispenót
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk. Egy nagy edényben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, majd 3-4 perc alatt kissé megpároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a köményt és a lencsét.
Elkeverjük, hozzáadjuk a paradicsom konzervet és az alaplét. Ízlésünk szerint tovább sózzuk, majd alacsony lángon, időnként megkeverve, lefedve 20 percig főzzük. Az idő elteltével levesszük róla a fedőt, majd további 10-15 percig főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Végül hozzákeverjük a bébispenótot és kissé megfonnyasztjuk. Kedvünk szerint parmezánnal megszórva kínáljuk.
Lencsefasírt
Hozzávalók:
- 50 dekagramm lencse
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 5 dekagramm liszt
- 10 dekagramm zsemlemorzsa
- só, bors, pirospaprika
- olaj a sütéshez
A lencsét puhára főzzük sós vízben, majd pürésítjük. Összekeverjük a lencsepürét az összes többi hozzávalóval, többször megkóstolva fűszerezzük ízlésünk szerint. Golyókat formázunk belőle, majd a tenyerünkkel kissé kilapítjuk. Ha túl szilárdnak érezzük, tegyünk hozzá még egy tojást, ha viszont nem áll össze a massza, mehet bele még egy kevés zsemlemorzsa. Forró olajban pár perc alatt készre sütjük. Friss salátával vagy sült zöldségekkel kínáljuk.
(Fotók: Unsplash)
étel | recept | népszokás | hagyomány | babona | szilveszter
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!