Ez a megújuló anyag forradalmasíthatja a farmergyártást

Tudtad, hogy egy új Levi's farmer anyagában néhány régi ruhadarab is megtalálható, hiszen majdnem teljes már a körforgás a gyártónál? A Renewcell névre hallgató svéd startuppal együttműködve a világ legismertebb farmergyártójának is a karbonsemlegesség a célja. Olyan anyaggal dolgoznak, amely forradalmasíthatja a divatipart. 

Köztudott, hogy a gyapotnövény gondozása nehéz, sok erőforrást felemésztő folyamat. Becslések szerint egyetlen farmernadrág készítéséhez körülbelül kétezer-ötszáz liternyi vízre van szükség, ez pedig több mint az a víz, amit egy nadrág hordási ideje alatt a mosására használunk. Vagyis a mérleg rossz oldalra billen, az előállítás maga sokkal jobban megviseli a bolygót, mint a ruhadarab fenntartása.

Ha viszont az elhasznált, sokat hordott holmi bekerül a körforgásba, vagyis nem kell újabb pamutot feldolgozni, az már egy fontos és előremutató innováció.

A régebbi újrahasznosítási eljárások elavultak és annyira nem hatékonyak: a kis darabokra szecskázott régi anyagok az eljárás során sérülnek, gyengébb minőségű új ruha lesz belőlük, akár csorba eshet a márka renoméján is. A Renewcell másképp nyúl a régi pamutanyagokhoz: egybeolvasztja őket egy masszává, és így kreál új anyagot. Ezt az anyagot circulose-nak hívják. Ennek a fele újrahasznosított pamutból, a fele pedig cellulózrostból áll.

A Levi's most minden erejével azon van, hogy egy-egy nadrágjukba még nagyobb százalékban tudják használni ezt az anyagot. Jelenleg 40%-os az új ruhák circulose-tartalma.

A cél természetesen az, hogy teljes egészében ebből a megújuló anyagból készüljenek a Levi's ruhák.

Fontos, hogy a nadrágok hagyományosan más anyagból készülő részleteit is ebből az anyagból gyártsák, hogy egyszerűen, nagyobb válogatás nélkül, gyakorlatilag egyből bekerülhessenek a körforgásba.

Ez is érdekelhet:

Kusturica: A cigányok ideje című filmje inspirálta ezt a csodálatos kollekciót

Búzamezők közt vonulnak a modellek a L'Amour névre keresztelt francia ruhakollekcióban, ami annyira szép, ünnepi és tiszta, hogy azonnal beleszerettünk.

(Fotók: Levi's, Unsplash)

renewcell | levi's | újrahasznosítás | ruhaipar | levi's straus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom