Akár meg is szüntethetik az idegenforgalmi adót az egyik legnépszerűbb európai város turisták által kevésbé látogatott részein

A lisszaboni városi tanács zöld utat adott annak a javaslatnak, amelynek értelmében a nem turisztikai gócpontnak minősülő helyeken csökkentenék vagy  megszüntetnék az idegenforgalmi adót. 

Pontosabban a PSD azt javasolta, hogy a kamara készítsen egy tanulmányt, amelynek segítségével módosíthatnák a város idegenforgalmi adójával kapcsolatos szabályozásokat. Úgy vélik ugyanis, hogy például a portugál fővárosban lakóknak egyáltalán nem kellene idegenforgalmi adót fizetniük.

Jelenleg ők is két eurós díjat fizetnek a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák után.

A javaslat ismertetésekor a PSD azzal érvelt, hogy Lisszabonban a városi higiéniára, és a közterületek karbantartására nagy nyomás nehezedik a turizmus miatt,illetve a környezetszennyezés és a zajterhelés mérséklése jelentős kiadásokkal jár, így az idegenforgalmi adó indokolt.

Azonban a díjat a városban külföldiek és belföldiek, sőt a városi lakosok által eltöltött vendégéjszakákra is alkalmazzák 2016 óta. Kezdetben ennek mértéke egy euró volt, 2019-ben azonban két euróra emelték éjszakánként.

A tengerjáró hajók utasai viszont csak idén kezdték el fizetni az idegenforgalmi adót.

A javaslat értelmében a díj mértéke a város különböző területein eltérő lenne. A turisták által kevésbé látogatott helyeken csökkentenék vagy meg is szüntetnék, míg a turisztikai gócpontokon tovább emelnék az összeget.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

lisszabon | javaslat | idegenforgalmi adó

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom