Remek közlekedés, színes történelem, nyáron is hűs klíma vár ebben a csodás európai országban

A gyönyörű, buja tájak, a gazdag kulturális örökség és a kiváló közlekedés mellett Litvánia változatos szálláslehetőségekkel is büszkélkedhet a glampingtól a csúcskategóriás szállodákig. Az ország ráadásul egészen különleges múzeumoknak is otthont ad, külön figyelmet szentelnek például az ördögnek, a kosárlabdának, a macskáknak és az óráknak is. De nem csak ezért érdemes bejárni a balti országot.

Könnyen megközelíthető úti cél

Litvánia rendkívül jól megközelíthető, hiszen három fő repülőtere, a vilniusi, a kaunasi és a palangai is elérhető rendszeres járatokkal a legtöbb nemzetközi reptérről. A közeljövőben pedig ez még tovább javulhat, hiszen hamarosan Hamburg és Vilnius között is közvetlen járatok indulnak majd, de tervben van az Izraellel való összeköttetés is a Tel-Aviv-Vilnius és a Kaunas-Vilnius járat révén.

A légi közlekedés mellett a balti ország a fenntartható vonathálózatának, a most megvalósuló Rail Baltica projektnek köszönhetően vasúton is elérhető nemcsak Lettországból, Észtországból, de Varsó révén Európa többi részéből is. Amint elkészül, a Rail Baltica Tallinnt, Kaunast és több balti várost is összeköti Lengyelországgal.

A projekt a tervek szerint 2029-ben zárul majd.

Zseniális klíma vár a nyári kánikulában

A nyári kánikula elől sokan nem a tengerpartok felé akarnak menekülni, hanem a hűvösebb klímát keresik. Ezt pedig Litvániában garantáltan megtalálják, mivel a nyári hónapokban az átlaghőmérséklet húsz Celsius-fok körül mozog, így valóban ideális időjárási körülmények várják az utazókat, hogy

felfedezzék az ország buja erdőit, tavait, valamint változatos növény- és állatvilágát.

A természet szerelmeseit öt nagyszerű nemzeti park várja, ahol a túrázás és a hegyikerékpározás mellett kenuzásra is lehetőségük nyílik. Kihagyhatatlan a Zemaitija Nemzeti Park, ahol a dús erdők és a kristálytiszta tavak egyedülálló kulturális örökséget őriznek. A Balti-tenger partvonalán pedig egy hatalmas homokdűne húzódik, ahol

színes halászházak szomszédságában izgalmas múzeumok sorakoznak.

Hatezer tó vár arra, hogy felfedezd

Litvánia több mint hatezer tóval büszkélkedhet, amelyek mágnesként vonzzák a vízi sportok szerelmeseit. De a csodás táj madártávlatból is megtekinthető, számos helyen hőlégballonnal is az égbe emelkedhetnek a kirándulók.

Klaipėda kikötővárosában akár hajóra is lehet szállni, hogy a Balti-tengeren sajátítsák el az érdeklődők a horgászat fortélyait, hogy aztán tengeri pisztrángból, lazacból és tőkehalból készítsenek zseniális fogásokat.

Festői világörökségi helyszínek

A főváros, Vilnius az óvárosa az UNESCO Világörökség részét képezi. Ez ugyanis Észak-Európa egyik legnagyobb fennmaradt középkori óvárosa, ahol

különféle építészeti stílusok férnek meg pazarul egymás mellett.

A macskaköves utcácskák, a homokszínű homlokzatok, a terrakotta tetők azonnal elvarázsolnak, a barokk, reneszánsz és neoklasszikus építészeti remekművek pedig mindenkit ámulatba ejtenek.

A balti ország emellett további világörökségi helynek is otthont ad. Ilyen a Kernavė régészeti lelőhely, amely több mint tízezer éves, ősi települések maradványait őrzi. Szintén a listára került Kaunas városközpontja, valamint a Struve földmérő vonal egyes részei. Ez utóbbi Norvégiától a Fekete-tengerig terjedő háromszögelések gyűjteménye, amelyek segítségével tudták meghatározni a Föld egyik meridiánját.

A vonal tíz országon halad át és több mint kétezernyolcszázhúsz kilométer hosszú.

Az UNESCO-listán nem szerepel, de mindenképpen érdemes felkeresni a Vilniustól huszonkilenc kilométerre található Trakai várat, melynek gyökerei a 15. századra nyúlnak vissza. A Galvė-tó közepén elhelyezkedő, gyönyörű szigeten álló épület a szlovén Bledi-tó látványával is vetekszik.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

litvánia | nagy sztori | utazás | látnivalók

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram