Csúcskategóriás turisztikai látványosságokká válhatnak a második világháborús londoni kémalagutak

A Kingsway Exchange alagutakat az 1940-es években építették, hosszú ideig szigorúan titkosak voltak. Most azonban egy új turisztikai attrakció-fejlesztésnek köszönhetően megnyitják a kapuit.

A héten mutatták be a londoni Kingsway Exchange alagutak átalakítási terveit, amire nem kevesebb, mint kilencvenhét milliárd forintnak megfelelő fontot fognak költeni.

A kiterjedt földalatti rendszert még az 1940-es években építették, a feladata az volt, hogy megvédje a lakosságot a bombázásoktól a második világháború ideje alatt.

Az elmúlt több mint hetven évben elzárt volt a nyilvánosság előtt.

A szintén londoni székhelyű Wilkinson-Eyre építészeti vállalat azonban egy átfogó felújítást javasol. A The London Tunnels nevű projekt keretében újrahasznosítanák a háború idején a brit kémek által használt területet.

A CNN úgy tudja, a hely a hidegháború idején egy belső kommunikációs központnak, azaz köznyelvben forródrótnak is otthont adott, amely közvetlenül összekapcsolta az Egyesült Államok vezetőit a Szovjetunióval. Ott működött az Egyesült Királyság titkos, úgynevezett Különleges Műveletek Végrehajtó Hivatala. Ez az MI6 egyik szárnya volt, amely James Bond Q Branchjének alapját is adta.

Az 1980-as években a telephely a British Telecom kezébe került, akik ott hozták létre a világ legmélyebb, engedéllyel működő bárját, amelyet kizárólag a kormányzati alkalmazottak élvezhettek.

A telefonközpont azonban idejétmúlttá vált, a helyszín pedig kihalt.

A tervek jóváhagyását követően azonban új életre kelhet és a város talán legnépszerűbb turisztikai célpontja is lehet.

(Forrás: RobbReport, fotók: The London Tunnels)

london | kémjárat | James Bond | kémalagút | alagút

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom