A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Balatonpartra rendszerint nyáron megy az ember, de mindig el tud jönni az a pillanat, amikor kivételt kell tenni. Ilyen kivétel az ötcsillagos LUA Resort, ahol a luxus nem tesz egyenlőségjelet a pazarlás és a legmagasabb színvonal közé, hanem az életélvezet egy olyan szintjét jelzi, melyben a legminőségibb jóllét megélése egyesül a fenntarthatósággal. A balatonfüredi intézményben karácsonykor és szilveszterkor is visszautasíthatatlan ajánlatokkal várja a felelős hedonistákat.

A beteljesített ígéret

Amikor idén május végén megnyitott a LUA Resort, a megálmodói nagyon hangzatos célokat fogalmaztak meg maguknak. Egy olyan helyet képzeltek el a Balaton partjára, amilyenre még nem akadt példa, és ami egészen új szintre emeli azt, amit eddig a magyar tenger partján eltöltött élményekről gondoltunk. Azt képzelték el, hogy van egy hely, ahol vízen lebegő úszó szigeten, egy flőtével a kezünkben napozhatunk. Azt, hogy jachtot bérelhetünk a szállodától, hogy a vízen élvezzük az édes életet. Azt, hogy egy tetőbárban ülve, pazar koktéllal a kezünkben gyönyörködhessünk a naplementében. Mindezek mellé luxus színvonalat képviselő dizájnt társítottak, és egy olyan spa részleget, ami modern és letisztult, de megvan benne mindent, amit szeretünk. És ott a gasztronómiai vonal, ami gondolkodásában inkább a fine dining éttermek és bisztrók világához hasonlít, mint a több száz vendégre optimalizált szállodák célorientált, sokszor uniformizált kínálatához.

Hogy ebből fél év elteltével mit sikerült megvalósítani? Nos, nagy bemondásokat és ígéreteket sokszor hallunk, és cseppet sem haragudtunk volna a LUÁra, ha a jelenlegi, nem túl kedvező gazdasági környezetben (infláció, gyenge forint, energiaválság) az ígéreteit nem tudja teljes mértékben beváltani. A helyzet azonban nem ez.

A nehézségek ellenére a LUA mindent teljesített, sőt, valami megmagyarázhatatlan oknál fogva még masszívan túl is kompenzálnak.

Mindez azt jelenti, hogy ár-érték arányban nagyon jó deal a LUÁba menni, ugyanis megszámlálhatatlanul sok extrával teszik emlékezetessé az itt eltöltött időt.

Bajnokok reggelije

A visszajelzések alapján a vendégek döntő többsége a gasztronómiai kínálatot emeli ki a LUA Resort esetében, azon belül is a reggelit. Itt abszolút érezhető a korábban említett túlkompenzálás: a részletek iránti odafigyelés akkor is szembetűnő, ha nem dörgölik az ember arcába. A paletta a lazactól a lecsón át a bundáskenyérig terjed, a kínálat két szélén a töpörtyű és a müzli feszít. A sajtok, a vaj és a tejföl a Tekeresvölgyi sajtmanufaktúrából érkeznek, a frissen facsart narancslé alap, a kedvencem pedig a kávés vonal. Nincs nagy, arctalan egyenautomata, amely gombnyomásra gyártja a megúszós minőségű, az elfogadható színvonalat éppen hozó tucatkávékat.

A helyiség sarkában kötényes barista készíti a megrendeléseket, és olyan cortadót, cappuccinót, lattét prezentál pillanatok alatt, amit a legjobb fővárosi kávészentélyekben kapunk. Maga a nyerskávé pedig nem egy huszadrangú olasz brandtől érkezik, hanem egy soproni specialty kávépörkölőtől, a One Eleventől. Egy olyan helyen, ahol a reggelinél telt házas foglalás esetén két-három óra leforgása alatt akár 150-180 vendég is megfordulhat, ez a megoldás vendéglátói oldalról szinte érthetetlenül túlzó erőfeszítés. Egyszerűen ellentmond az észszerűségnek, a profitorientált üzleti szemléletnek. A LUA azonban nem enged ebből, és ha a célokban megfogalmazott hedonizmusról van szó, nem köt kompromisszumot.

Egy Pesti Füreden

A gasztronómiai koncepcióért a kezdetektől Pesti István séf felel. Ma már szinte magától értetődőnek hangzik, hogy valaki a Platánnal két Michelin-csillagot szerző géniusszal dolgozik, de hozzá kell tennünk, hogy amikor a kollaboráció elkezdődött, még senki sem sejtette, hogy

milyen történelmi siker vár a Tatán dolgozó Pestire, vagyis az ötletgazdáknak elismerő taps jár a látnoki képességekért.

Való igaz, Pesti István nem a Michelin friss elismerésével lett zseniális szakember, már régóta az, de az nem kérdés, hogy a két csillagos elismerés a LUÁra is nagyszerű fényt vet.

A vacsora eddig féli à la carte, félig büfé rendszerben működött, de az új étlappal hamarosan a teljes felnőttkorba lépnek és az esti étkezést teljesen à la carte módon bonyolítják majd a resort éttermében, a Noonban. Pintér Károly executive séf kedvence jelenleg a mangalica nyak kamadoo-ban füstölve, amely mellé grillezett ördögszekér gomba, sütőtökpüré, mogyoró és alma kerül. Mi kiemelnénk még az Angus marhapofát, ami vadaskrém, pirított kenyérfelfújt, grillezett bébi zöldségek társaságában érkezik asztalunkra.

LUA, a champagne-ok háza

Nem túlzás, soha ilyen mennyiségű és minőségű champagne nem volt megtalálható egy helyen a Balaton partján, így a LUA ebből a szempontból is úttörőnek számít. Olyan magaspolcos tételek várnak itt a vendégekre, mint a Dom Perignon P2 magnumja, az Armand de Brignac ikonikus évjáratai, és a Ruinart brut vonala, hogy csak néhányat említsünk. Szilveszterkor lesz sabrage nyitás, azaz szablyával is megpróbálhatnak vendégek palackokat nyitni, közben rengeteg mindent megtudhatnak a pezsgőkről a rezidens sommelier jóvoltából.

Pezsgőt poharaznak is, a ház védőszentjének számító Veuve Clicquot itt alap, és ugyanez igaz a Kreinbacher brut-jeire is. Erős és hangsúlyos a balatoni borkínálat, ami nagyon dícséretes, de más hazai borvidékek remekei is ott szerepelnek a borlapon. Nemzetközi borokkal is magasan indítanak: olyan ékkövekre bukkanhatunk, mint a Casanova di Neri Brunello di Montalcino Toszkánából, vagy a palackonként félmilliót karcoló bordói vörösök: ilyen a 2017-es Chateau Mouton Rotschild Pauillac 2017 vagy a 2008-as Chateau Latour Pauillac. A kínálat elképesztő, és olvasmánynak sem utolsó. A bárban boszorkányosan ügyes koktélokat kapni, a signature ital a füsttel töltött bura alatt érkező rum Negroni, kiegyensúlyozott, intenzív finomság. Ha azt gondoltuk, hogy ez egy inkább nyári ital, akkor gondoljuk újra.

Vízből a vizet

A vendégek másik kedvelt területe a spa, ami cseppet sem meglepő. A Balaton közelsége különleges energiával tölti fel a spát. Télen nyilván nem cél a tó, de ettől még nagyon hangulatos kinézni a Tihanyi-félsziget felé, vagy elmélyedni az öbölben ringatózó vitorlások látványában.

A hideg hónapokban a LUA-feeling kimaxolása kiúszni a külső forróvizes medencébe, és ázni, miközben a víz felett szálló párát bambuljuk.

Külön irigyeljük azokat, akik ezt majd hóesésben csinálják, ki tudja, talán éppen karácsonykor! És ha esetleg felmerülne bennünk a kérdés, hogy mindezt megérdemeljük-e, a válasz: igen.

Ha elvágyunk a szállóból, Füred és a környék sok lehetőséget kínál, de az is kiváló program, ha az ember kisétál a szálloda mólójának végéig, hallgatja a sirályok vijjogását, és elmerül a titokzatosságából kifogyhatatlan Balaton fodrozódásában.

Indítsd az új évet a Luában!

A szilvesztert több okból is érdemes itt tölteni: egyrészt izgalmas program lesz, másrészt a buli itt már december 29-én elkezdődik, és január elsején is tart majd. Mire számíthat, aki a LUÁban indítja 2023-at? Lesz Rózsavölgyi Casino, szilveszter este fellép Holcz Gábor bűvész, a Midlife Crisis zenekar, az újévet pedig Gájer Bálint nyitja meg, a zenei aláfestést pedig DJ Radnai biztosítja. Aki megörökítené a hangulatot, annak egy cool selfie box is a rendelkezésére áll majd.

Ahogy említettük, a tervek szerint lesz sabrage, azaz pezsgőnyitás karddal, és január elsején a pezsgős reggelit követően, a méregtelenítő szaunaszeánsz után a tó jéghideg vizét is megcélozhatják majd a résztvevők, egy kis skandináv feelinget csempészve a Balatonpartra.

A luxus új szintje

Karácsony, szilveszter, vagy egy átlagos téli hétköznap, egy biztos: a LUA Resort ideális választás. A legjobb ötlet, ha az ember személyesen teszteli le a helyet, de igazán nagylelkűek ajándékutalvány formájában másokat is megajándékozhatnak a LUA-élménnyel. A füredi intézmény sikere nem csak a balatoni régiót emeli fel, a teljes hazai vendéglátásra remek fényt vet. Azt üzeni, hogy érdemes kompromisszummentes prémium minőségben gondolkozni, a csúcsát kínálni valaminek, és olyan nívót létrehozni, amely kategóriájában a világon bárhol megállná a helyét.

A LUA koncepciójának nincs egyetlen egy nagy, könnyen megfejthető titka, sok száz apró részlet és az itt dolgozók energiája áll itt össze egy hibátlan vendégélménnyé, és ehhez „pusztán” annyi kell, hogy ezt a megszámlálhatatlanul sok dolgot tökéletes szinten hozzák, mind egyes nap minden egyes percében. Ha pár évtized múlva visszatekintünk a balatoni vendéglátás történetére, azt fogjuk mondani, hogy a LUÁval egy új korszak vette kezdetét, és a luxus új szintje jelent meg a régióban.

wellness | lua resort | balatonfüred | pesti istván

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom