Több mint harmincezer digitalizált művészeti alkotás kerül időkapszulákban a Holdra

Samuel Peralta fizikus Lunar Codex projektje a világ százötvenhét országából több mint harmincezer művészeti alkotást repít a Holdra, hogy ott tárolja őket.

Összesen négy időkapszula megy, amelyek magazinokat, kiállításokat, albumokat, filmeket, videókat, podcastokat, regényeket, sőt verseket is tartalmaznak digitális formátumban. Az első, Orion Collection névre keresztelt gyűjtemény már a NASA Artemis 1 és a Space Launch System Orion űrszondán keresztül novemberben landolt is.

Hamarosan pedig további három küldetés során érkeznek meg az időkapszulák.

A Nova Collection várhatóan 2023 októbere és novembere között indul a Hold déli sarkába a SpaceX Falcon 9 / NASA CLPS-2 Mission Lander segítségével. A The Peregrine Collection – a harmadik időkapszula – 2023 novembere és decembere között érhet a Holdra a United Launch Alliance Vulcan Centaur / Astrobotic Peregrine Lander révén.

Az utolsó időkapszula, a The Polaris Collection a tervek szerint jövő novemberében indul a Nobile-kráterbe a SpaceX Falcon Heavy / Astrobotic Griffin Lander / NASA VIPER Rover segítségével.

A Lunar Codex digitalizációja során a NanoFiche nevű technológiát használják, melynek köszönhetően több százezer évig is megőrizhetővé válnak az archívumba került anyagok az utókor számára. A NASA is használt ehhez hasonló memóriakártyákat archiválási célokra az Orion űrszondáikon az Artemis 1 Holdra irányuló küldetése során 2022-ben.

A projekt célja az, hogy ember által létrehozott művészeti alkotásokat, irodalmi kincseket, zenét és filmeket telepítsenek a Holdra, hogy

amikor az emberek felnéznek az égre, a remény szimbólumaként jelenthessen meg.

Samuel Peralta úgy fogalmazott: mindig is álmodozott arról, hogy feljut a Holdra, ezt az álmát pedig megosztja azokkal a művészekkel, írókkal, költőkkel, zenészekkel és filmesekkel, akiknek szereti a munkáit. Meglátása szerint a Lunar Codex egy üzenet a jövőbe azoknak az utazóknak, akik valamikor megtalálják majd az időkapszulákat. Azt az üzenetet hirdeti, hogy a háborúk és a világjárványok ellenére az emberiség talált időt az álmodozásra és az alkotásra.

(Forrás: Desingboom, fotók: Astrobotic)

hold | művészet | lunar codex | időkapszula | alkotás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom