Szívbemarkoló látni, hogyan mentenék a városukat az emberek Lvivben

Háborúra készülnek az eddig biztonságosnak számító menedékben is.

A lvivi Piactér négy sarkán Hartman Witwer négy, a tizenkilencedik század elején mészkőből készült szobra áll egy-egy szökőkúon. Diana és Adónisz a föld, Neptunusz és Amphitrité a víz allegóriáját testesíti meg. Aki csütörtökön arra járt, láthatta, amint létrán álló műemlékvédők műanyagba csomagolják az utóbbi kettőt, valamint habszivaccsal tekerik körbe a tizennegyedik századi latin székesegyház előtti szobrot.

Műemlékvédők és aggódó helyiek egyaránt részt vettek az akcióban. Az egyik szervezet Facebook-képein az látható, ahogyan OSB-lappal fedik be a hetedik századi Nagyboldogasszony templom ólomüveg ablakait, egy másikban pedig a Szent Antal templom egyik szobra köré szerelnek fakeretet.

Reméljük, a biztonsági intézkedéseinket nem fogják valódi robbanások próbára tenni,

de örülünk, hogy védettek a műemlékeink sérülékeny, ám értékes elemei.

A legutóbbi bejegyzés szerint a római katolikus székesegyház melletti Szent Sír kőszobrait is becsomagolták, az örmény székesegyház melletti Golgota-kápolna faszobrait pedig ideiglenesen leszerelték.

Bár a várost eddig elkerülték a bombázások, melyek Kijevben és Ukrajna más nagyvárosaiban számos épületet leromboltak, és az ország minden részéről is ide menekültek az emberek valamint a nagykövetségek, a lakosok mégis háborúra készülnek.

Műemlékvédők a történelmi épületek és műalkotások elvesztésétől tartanak országszerte, és nagyon úgy tűnik, hogy nem alaptalanul. Mint az ukrán külügyminisztérium közölte, Maria Prymachenko ünnepelt népművész huszonöt festménye semmisült meg egy ivankivi múzeumban az orosz támadások miatt. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa eközben felhívást tett közzé, hogy a civil társadalom tagjai is vegyék ki a részüket a helyi múzeumok épületeinek és gyűjteményeinek védelméből.

Ebben a cikkünkben olyan városokat mutattunk be, melyeket az orosz támadások eddig fenyegettek.

(Forrás: cnn.com, lvivcenter.org, képek: Unsplash,  Wikimedia Commons, facebook.com/ukrtopik)

Lviv | ukrajna | szobrok | műemlékvédelem | műemlék

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom