Ezt tesszük az egészségünkkel, ha a madarak énekét hallgatjuk

A korlátozó intézkedések eredményeként általánosságban véve elmondható, hogy csökkent a városi zajszennyezés, a fejünkben lévő hangzavar azonban a stressz és a bizonytalanság miatt egyre hangosabb. Ez pedig egyértelműen káros a mentális egészségre.

A természetbarátok új generációját adja a pandémia

Az elmúlt egy évben azonban a természet hangjai is felerősödtek, egyre több és változatosabb madárénekre lehetünk figyelmesek. Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint a madárdal hallgatása kifejezetten jótékony hatással van az egészségünkre. Az RSPB brit jótékonysági szervezet felmérése szerint a lezárások kevés előnnyel jártak, de egyértelműen pozitív hozadéka az, hogy az elmúlt évben elképesztően sok emberben éledt fel újra a természet szeretete.

"A természet lélekeledel nekünk, embereknek. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy ebből a világjárványból a természetbarátok új generációja kerület ki" – mondja Beccy Speight, az RSPB vezérigazgatója.

Minél több a madárdal, annál jobb az emberi közérzet

Egy másik, tavaly év végén közzétett tanulmány azt is megállapította, hogy a természetes hangok – melyeket a szabadban hallunk – jelentősen befolyásolhatják jólétérzetünket.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói egy túraútvonalon rejtettek el hangszórókat, és madárdalokat játszottak le az arra sétáló embereknek. A madárdalt halló túrázók a kirándulás végén jobb közérzetről számoltak be, mint azok, akik nem hallották az énekesmadarakat.

Sőt, minél változatosabb madáréneket hallottak a kirándulók, annál jobban érezték magukat.

A két kutatás azonban más szempontból is jelentős. Rámutat ugyanis arra, hogy mennyire fontos lenne békeidőben is drasztikusan csökkentenünk a városi zajszennyezést, és arra is, hogy a természetes hangokat védenünk kell a biodiverzitás és az emberi jólét érdekében.

Szereted a zöldet? Mi is. Mutatunk két könyvet, hogy jobb barátságba kerülj a szobanövényeiddel!

(Fotók: Pixabay)

természet | madárdal | nyugalom | erdő | környezet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom