Hatalmas lendülettel tér vissza a Magyar Állami Operaház

Régi-új premierek, újranyitó Operaház és újdonságokat kínáló Eiffel Műhelyház az Opera 2021/22-es évadában.

Tizenhét bemutatót tart, köztük hét elmaradt premiert pótol az újranyitásnak szentelt, 138. évadában a Magyar Állami Operaház. Az intézmény három színházának nagytermeiben mintegy négyszáz kőszínházi opera- és balettelőadás várja az érdeklődőket, és további 1300 hangversennyel, kamaraesttel, kísérő- és társművészeti rendezvénnyel, multimédiás aktivitással nyit új korszakot. Karmesterként és a színpadon is visszatér Plácido Domingo, de a közönség találkozhat Erwin Schrott, Peter Seiffert, Patricia Petibon, Matthew Polenzani és Lawrence Brownlee produkcióival is, míg Sir Willard White Kékszakállút és Porgyt is énekel.

Jobbra Ókovács Szilveszter főigazgató

A 2021/2022-es évad több szempontból is az újranyitás évada a Magyar Állami Operaházban. Az intézmény a járványt követően egyfelől újra megnyitja kapuit nézői előtt, másrészt az Eiffel Műhelyház hivatalos átadásával és számos új program bevezetésével nyit a nem csupán az opera és balett iránt fogékony közönség felé is.

Operapremierek

Az újra nyitó bemutatók közül a júniusi margitszigeti előbemutatót követően szeptembertől az Eiffel Műhelyházban látható az operarendezés Tarantinójaként is emlegetett katalán rendező, Calixto Bieito napjainkban játszódó Carmenje. Az elmúlt évad elmaradt bemutatói közül Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című drámáját Szikora János rendezésében, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban tűzi műsorára az Opera. Ugyancsak az elmúlt évad pótolni hivatott premierjei közé tartozik Philip Glass balett-operájának magyarországi bemutatója, a Jean Cocteau regénye nyomán született Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) Barta Dóra rendező-koreográfus színpadra állításában.

Debussy Pelléas és Mélisande című operáját Kirsten Dehlholm és az általa alapított világhírű dán művészcsoport, a Hotel Pro Forma viszi színre, míg J. S. Bach három művén alapuló Keresztkantáták című előadását Horváth Csaba rendezi meg mozgásszínházi együttese, a Forte Társulat közreműködésével. Az Erkel Színház is bemutat két, korábban a járványhelyzet miatt elmaradt vadonatúj produkciót: Offenbach Hoffmann meséi című művét Székely Kriszta, Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját pedig Polgár Csaba rendezésében láthatja a közönség.

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából az Eiffel Műhelyházban hallható a zeneszerző két műve, az István király és az Athén romjai, amelyek a Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára születtek, most pedig Oberfrank Pál félszcenírozott rendezésében, egy estén láthatók. Szintén az évad új bemutatója Poldini Ede Farsangi lakodalom című vígoperája, amely Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében hatvan év után tér vissza az Opera műsorára, és az Opera konkrét covid-reakciójának ígérkezik eleve karanténos alapsztorijával.

Az évad leginkább várt eseményének az Operaház megnyitása ígérkezik, amit 2022. március 11. és 14. között négynapos eseménysorozat kísér. Első este a Hunyadi László nyilvános főpróbáját látják határon túli és belüli Hunyadi és Szilágyi Erzsébet-iskolák küldöttségei. Március 12-én ünnepi gálakoncerttel és mások mellett Plácido Domingo karmesteri közreműködésével nyitja meg kapuit az Andrássy úti dalszínház, harmadnap, a Hunyadi László erkeli ősváltozatát Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével láthatja a közönség, negyednap pedig Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje tér vissza az Opera repertoárjára a Magyar Nemzeti Balett vadonatúj betanulásában.

A régi pompájában helyreállított, legmodernebb színpadtechnikával felszerelt épület lehetőséget teremt az intézmény számára, hogy a wagneri életmű terén is pótolja elmaradásait, egyben próbára tegye a javított akusztikát: előbb áprilisban Almási-Tóth András rendezében a Parsifal kortárs olvasata látható, majd M. Tóth Géza számára nyílik lehetőség, hogy Az istenek alkonya bemutatójával kiteljesítse operaházi Ring-tetralógiáját.

A bemutatók mellett az Opera repertoárján szerepelnek az elmúlt évad azon premierjei is, amelyeket csak az online-térben, vagy csak a bemutató erejéig láthatott a közönség, így többek közt az Andrea Chénier, A cremonai hegedűs, a Don Carlos, a Figaro3, az István, a király, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, a Ments meg, Uram!, A Mester és Margarita, a Salome, a Simone néni, a Szöktetés a szerájból és Az úrhatnám polgár is szerepel az évad kínálatában.

Balettbemutatók

A Magyar Nemzeti Balett a már említett Mayerling-premier mellett három további kortárs bemutatót is műsorára tűz, amelyek helyszíne az Eiffel Műhelyház lesz. Wayne McGregor a Royal Ballet számára készített Chroma című koreográfiája többszöri kényszerű halasztás után debütálhat a magyar közönség előtt, míg Sol León és Paul Lightfoot, az NDT2 kultikus alkotópárosának Sad Case című koreográfiája is először szerepel az Operaház balettegyüttesének műsorán. A társulat emellett saját erőforrásaiból, Solymosi Tamás balettigazgató, valamint Prokofieva Irina és Mirzoyan Albert balettmesterek átdolgozásában mutatja be Petipa Paquita-szvitjét is.

Az Operaházba visszatérve a balettegyüttesnek lehetősége nyílik arra is, hogy ismét műsorára tűzze a közönség rég nem látott kedvenceit. Visszatér a repertoárra Seregi László Rómeó és Júliája és John Cranko Anyeginje is, az Erkel Színházban pedig 44 év után láthatja a közönség élőben a Párizs lángjait, visszatér a műsorra a Giselle, A diótörő és A rosszul őrzött lány is. Az Eiffel Műhelyházban az elmúlt évek modern premierjei is újra láthatók, köztük Alexander Ekman Cacti és Episode 31 című koreográfiái, Thierry Malandain Don Juan című alkotása és Venekei Marianna Tűzmadarak című darabja is.

Világsztárok az Operában

Az Opera legjobb saját erői mellett kiváló külföldi vendégművészek fellépéseivel is találkozhat a közönség. A tavalyi nagy sikerű parkfoglaló mintájára az Eiffel Műhelyház Kodály parkjában idén augusztusban Patricia Petibon és Lawrence Brownlee ad koncertet, Plácido Domingo Simon Boccanegra, Erwin Schrott Mefistofele, Peter Seiffert Parsifal, Matthew Polenzani Don Carlos, John Lundgren Barak, Carlo Ventre Andrea Chénier, Annemarie Kremer Salome szerepében lép a közönség elé, míg egy különleges együttműködés keretében Sir Willard White a Porgy és Bess és A kékszakállú herceg vára férfi címszerepét is elénekli, utóbbit magyar nyelven.

A 2022 augusztusában pedig a tervek szerint az Eiffel Műhelyház szabadtéri koncertjén Anna Netrebko és Yusif Eyvazov várja az érdeklődőket. Az Opera Zenekar élén a magyar kiválóságok mellett olyan világklasszisok is a pulpitusra lépnek, mint a Giselle-t vezénylő David Coleman vagy az Anyegint dirigáló Paul Connelly. Verdi Rekviemjét Pier Giorgo Morandi, Az árnyék nélküli asszonyt és az „Ezrek” szimfoniáját Stefan Soltész, Az ezred lányát Fabrizio Maria Carminati, a Máté-passiót Sebastian Lang-Lessing, a Pelléas és Mélisande-ot pedig Frédéric Chaslin tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség, míg az Ybl208 hangversenyt Nánási Henrik dirigálja.

Az Opera saját művészeinek és együtteseinek jubileumai előtt is tiszteleg, így Szinetár Miklós rendezőt és címzetes főigazgatót 90., Dózsa Imre balettművész-balettmestert 80. születésnapján köszönti különleges programmal az intézmény, az Opera Gyermekkar pedig 50. jubileuma alkalmából készül gálaestre.

Turnék, vendégjátékok, fesztiválok

2021 nyarán az Opera a megszokott margitszigeti produkciói és az Anna-bálhoz kapcsolódó OperaFüred rendezvénysorozata mellett Donizetti Szerelmi bájitalával Tatára, Gyulára és a Művészetek Völgyébe is ellátogat, Orff Carmina Buranáját pedig Beregszászon és Pécsett is felcsendül majd, a Verdi Traviatája pedig Győrben és Veszprémben is vendégszerepel.

Az évad egyik kiemelt eseménye lesz az Opera életében az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amelynek megrendezéséhez az intézmény több programmal is szervesen kapcsolódik, az esemény megkoronázásaként pedig az Opera Zenekar és Énekkar is közreműködik Ferenc pápa ünnepi miséjén a Hősök terén. Az Opera megszokott programjai közé több év kihagyás után ismét visszatér a vidéki operaprodukciókat vendégül látó Primavera Fesztivál és a vidéki balettegyütteseket meghívó Pas de Quatre est, amelyeknek az Eiffel Műhelyház biztosít helyszínt. Emellett az intézmény röpopera és balettjelenet-pályázat kiírását is tervezi, a kiválogatott rövid produkciók bemutatására pedig a Kortárs Opera Showcase, valamint a Tánctrend-koreográfusest keretében nyílik lehetőség.

Megnyit az Eiffel Műhelyház

Az Opera hiánypótló és nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló, multifunkcionális jelmez- és díszletgyártó műhelye és raktárközpontja, ami egyebek mellett próbacentrumként, látogató- és képzési központként is működik majd, már az elmúlt évad folyamán is több produkció helyszínéül szolgált, valódi működési ritmusát azonban csak az Újranyitó Évadban veheti fel. A kőbányai rozsdaövezet rehabilitációjában úttörő szerepet játszó Eiffel Műhelyház hivatalosan a 2021. október 24-ére meghirdetett Újjászületésnap ünnepi gálaelőadásával nyílik meg, változatos programjaival ugyanakkor már az évad indulásától a nagyközönség rendelkezésére áll.

A műfaji határokat feszegető kortárs opera- és balettelőadások mellett kamarakoncert-sorozatok is várják a közönséget az Eiffel Műhelyházba. A Hevesi Sándor háziszínpadon havi rendszerességgel jelentkező Daldélutánok az Opera magánénekesei, Kamaramatinék a zenekari tagok, a Szólódélutánok pedig az Opera Zenekar hangszeres szólistái számára nyújtanak lehetőséget, hogy általuk összeállított, személyes műsorral lépjenek a nagyközönség elé. Az épület bevezetéséhez az intézmény ugyancsak segítségül hívja a társművészeteket is: az épület Mozdonycsarnokában havi rendszerességgel az előadásokhoz különböző programok is kapcsolódnak: portrébeszélgetések, közéleti-kulturális beszélgetések mellett Karosi Juli szervezésében jazzprogramok várhatók, de lesz irodalmi est is, Kovács András Péter és Janklovics Péter közreműködésével pedig zenés stand-upokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Az Opera hagyományos ifjúsági programjai mellett (Csengő-bongó délután, Hangszervarázs, Mesélő muzsika, Operatúra Papagenóval, Ringató, Tütü), az Eiffel Műhelyház több új sorozatot is indít. Az jelmezvarrodában és díszletfestőteremben hétvégenként havi rendszerességgel jelentkeznek a műhelymunkába betekintést engedő egyórás foglalkozások, Kishattyúk tava címmel a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek főszereplésével készült beavató előadás Csajkovszkij mesebalettjéhez óvodások és kisiskolások számára, János vitézke címmel pedig az Opera Gyermekkarának szólistái és a balettnövendékek közreműködésével születik keresztmetszet Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác művéből.

Az Eiffel Műhelyház tereit a legkisebbekkel a Háry János történetén alapuló (K)Eiffel Jancsi!-túra ismerteti meg, míg a zenei ismeretterjesztő előadásai révén népszerűvé vált Mona Dániel zenetörténész O/encia című gyereksorozatban az opera- és balett összművészeti vonatkozásaiba is bepillantást engedő felfedezőtúrát vezet. Ugyancsak új program az OperaOvi, amelyben a Ringató korosztályából felnőtt gyerekek a zenei képességfejlesztő mellett játékos színpadi gyakorlatokban is kipróbálhatják magukat Ujvári Klára vezetésével.

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom