Ezen a nyáron már Horvátországban is iszogathatunk magyar borokat

Hazai borászok sikere a szomszédban. 

A 2021-es nyári szezonban már Horvátországban sem kell nélkülözni a magyar borokat.

Az egész úgy kezdődött, hogy Deni Srdoč, aki Michelin-csillagot szerzett korábbi éttermének, az újonnan nyíló rijekai Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon. Instagramon kereste meg a BoReTT-et, a kósoltatás pedig parádésan alakult.

A BoReTT-et Crab Mária Antoanett (Babette) alapította abból a meggyőződésből, hogy az összefogás lehet a kulcsa a magyar borok nemzetközi piacra lépésének, ebben a szellemben alakítja a kisebb borászatokat képviselő portfólióját. Korábban itthon és külföldön is dolgozott sommelier-ként, és azt vallja, hogy óriási potenciál rejlik a magyar borokban.

Bár a Covid alatt nehezebb a külföldi utazás, Babette nem adta fel, februárban és márciusban – természetesen a szigorú szabályzások betartásával – kis piros autójába pattanva, sokszor abban éjszakázva, nyakába vette a szomszédos országokat.

Eljutott Horvátországba, ahol 2021 első negyedévében nyílik meg a rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge, ahová a huszonnyolc éves, Krk szigetéről származó sztárséfet, Deni Srdočot szerződtették.

Srdoč a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét nagymamájától örökölte, gyorsan felívelő karrierje során 2018-ban Horvátország legjobb fiatal séfjének választották, a Gault & Millau pedig Az év fiatal tehetsége címet adományozta neki. Huszonhét évesen megszerezte korábbi munkahelyének, a Draga di Lovrana Restaurant-nak az első Michelin-csillagot is.

A fiatal konyhafőnök kívánsága volt, hogy az új étterem honlapján magyar borok is szerepeljenek, így lépett kapcsolatba Babette-tel.

A kóstolót márciusra sikerült megszervezni, a BoReTT összesen hatvankét magyar tételt kóstoltatott. Az eseményen Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac – aki 2020-ban bekerült Horvátország legjobb tizenkét sommelier-je közé, a versenyt az előkelő negyedik helyen zárta – és a beszerzés vezetője vett még részt.

Elragadtatással beszélt a magyar borokról, a fehérborok mineralitásáról, és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt. Egészen nagyjából eddig a pillanatig.

A Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa oldalán már májusra lehet szobákat foglalni, és a várakozásoknak megfelelően nyitnak a teraszok is, így remélhetőleg a hotel vendégeinek és Mikinacnak is bőven lesz alkalma ezután a magyar tételeket kiélvezni.

A Nebo Restaurant & Lounge borlapjára a következő tételeket listázták be:

Pezsgők: Homola 2017, Wassmann Morizz 2017

Fehérborok: Balassa Kakas Furmint 2018, Balassa Szent Tamás Furmint 2018, Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018, Somlói Vándor Öregtőkék – Nyugat Juhfark 2019, Somlói Vándor Celi 2019, Villa Sandahl Wet Stones 2015, Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017, 2HA Olaszrizling 2018

Vörösbor: Wassmann Samo cuvée (Cabernet Sauvignon-Merlot)

Édes borok: Majoros Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013, Zsirai Tokaji Fordítás 2017.

magyar | borok | kóstoló | siker | borászok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom