Magyar katonák mentették meg turisták életét Bosznia-Hercegovinában

Turisták életét mentették meg magyar katonák Bosznia-Hercegovinában közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában az EUFOR nemzetközi misszió segítségét kérte, amelyet 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezet, míg a helikopteres és légimentési képességet a Magyar Honvédség adja.

Az EUFOR légi egészségügyi evakuációra felszerelt H145M helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal, hőkamerákkal indult az eltűntek felkutatására, akiket egy hegycsúcson meg is találtak. Miután kiemelték, a szarajevói táborba szállították őket, ahol az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérültek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak.

A magyar légieről H145M-es helikopterei - illusztráció

A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei - köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete - összehangolt és professzionális szolgálata adta"

írta a HM.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán gratulált a sikeres mentésben és ellátásban résztvevő katonáknak és katonaorvosoknak: Dajka Attila alezredesnek, Dobos Gábor századosnak, Dr. Forgács Levente hadnagynak, Dr. Hetei Tünde hadnagynak, Freitag Béla törzszászlósnak, Gordos László törzsőrmesternek, Kovács Sándor századosnak, Sipos Milán századosnak, Répási Dávid főhadnagynak és Vas Gábor tizedesnek.

Kevesen tudják, hogy Boszniában található Európa egyik utolsó őserdeje.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Wikimedia, Szalay-Bobrovniczky Kristóf/Facebook)

életmentés | magyar katonák | bosznia-hercegovina | eltévedt | turisták

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom